Kannustajat-ohjelma liikuttaa vuosittain tuhansia eteläkarjalaisia lapsia

01.05.2020

Etelä-Karjalan Osuuskauppa haluaa olla mahdollistamassa paikallista lasten ja nuorten liikuntaharrastusta. Lajista riippumatta liikuntaharrastus antaa tukevat eväät ja turvallisen ympäristön kasvulle ja kehitykselle. Viisi vuotta toimineen Kannustajat-ohjelman tuki on tavoittanut jo tuhansia eteläkarjalaisia lapsia ja nuoria.

Kannustajat-ohjelma tuo yhteen lasten ja nuorten harrastustoimintaseurat ja -yhdistykset sekä Eekoon arvomaailman ja halun olla tukemassa arvokasta paikallista toimintaa. – Paikallisen lapsi- ja nuorisotoiminnan tukeminen on meille tärkeää. Ohjelman kautta pystymme auttamaan tasapuolisesti eteläkarjalaisia seuroja ja yhdistyksiä, kertoo Antti Heinonen, Eekoon asiakkuuspäällikkö.

Tänä vuonna tukea on jaossa 25 000 euroa. Jokainen seura voi käyttää saamansa tuen parhaaksi katsomallaan tavalla; apuna välinehankinnoissa tai helpotuksena kuukausittaisissa paikkavuokrissa.

Futis mahdolliseksi kaikille

Jalkapalloseura PEPO Lappeenranta ry on yksi viime vuonna tukea saaneista seuroista. Seurassa pelaa reilu 460 lasta ja nuorta. Ikäjakauma on laaja, joukkueita on reilu parikymmentä. – Perhefutiksessa 3–5 -vuotiaat saavat kipinän jalkapalloon vanhemman kanssa yhdessä palloillessa. Seuraavassa ikäryhmässä, 6–7 -vuotiaiden snadifutiksessa hallilla käy aikamoinen vipinä, kun 70–80 pikkufutaria kirmaa hallin täydeltä. Seitsemästä ikävuodesta alkaen palataan oman ikäluokan joukkueissa, aina B17-junnuihin saakka, kertoo Pekka Valkeapää, PEPO Lappeenrannan johtokunnasta.

Kannustajat-tuki on merkittävässä asemassa jalkapalloharrastuksen mahdollistamisessa. Tuki on tullut tarpeeseen esimerkiksi hallivuokramaksuissa. –Haluamme, että harrastus on mahdollista kaikille. Kukaan ei saa jäädä maksujen takia ulkopuolelle. Snadifutaajia ohjaa PEPOn junioriohjaajat, jotka ovat itse kasvaneet seuran mukana. Pienten ryhmien vetäminen antaa nuorille arvokasta työkokemusta. – Esiintymiskokemus, vastuu ja ryhmänhallintataidot kehittyvät ja itseluottamus kasvaa, Valkeapää kertaa.

Yleisurheilukokemuksella oppia myös työelämään

Lappeenrannan Urheilu-Miehet ry -nimi ei kerro totuutta yleisurheiluseuran jäsenprofiilista. – Suurin ryhmä taitaa olla alle kouluikäiset, seuran nuorisopäällikkö Salli Kirvesmies kertoo, – Suosituimpia ryhmiä ovat perheliikunta ja liikuntaleikkikoulut. Seura kantaa vastuuta nuorista merkittävänä ensityöllistäjänä. Se tarjoaa urheilu-uran lopettaneille nuorille jatkumoa liikunnan parissa.

– Kesätyön myötä tarjoamme turvallisen tutustumisen työelämään ja mahdollisuudet kehittyä ja edetä. Nuorten koulutukseen panostetaan. Seura on laatinut oppimispolun, joka kannustaa eteenpäin. Ensimmäisen kesän jälkeen on mahdollisuus kasvattaa vastuuta apuohjaajan roolista vanhempien ikäryhmien ohjaamiseen.

Kuva LUM:n lasten Kalevan kisoista.

Kannustajat -tukea on käytetty muun muassa koulutuksien järjestämiseen. Merkittävin tuen mahdollistava tapahtuma on kaikille lapsille avoimet, joka kesäiset lasten olympialaiset. – Viime kesänä liikutimme tapahtumassa tuhatkunta eteläkarjalaista lasta, Kirvesmies kertoo tyytyväisenä.

Pesäpalloa ympäri vuoden

Monet pitävät pesäpalloa vain kesälajina. Harjoitusolosuhteiden parantuminen hallien myötä on mahdollistanut lajin aktiivisen harrastamisen myös kesäajan ulkopuolella. –Meillä on viikoittaiset treenit seuran kaikenikäisillä pelaajilla, Imatran Pallo-Veikot ry:n Jani Valkeapää kertoo. Harrastuksen voi aloittaa jo kolmevuotiaana pesiskerhosta. Pienempien kerhotoiminnassa pesäpallo on yksi liikuntalaji muiden ohella. Kun ikää karttuu, lajiin syvennytään enemmän.

Pesisharrastus sopii kaikille, Imatran PIV:ssä voi lajiin tutustua jo 3-vuotiaasta lähtien.

Joukkueita muodostetaan kahdeksasta ikävuodesta eteenpäin. – Alle 10-vuotiaita on seurassamme eniten, suunnilleen kolmisen sataa kaikkiaan viidestä sadasta pelaajasta. Seura kannustaa lapsia liikkumaan lajista riippumatta. Pesis ei Janin mukaan poissulje muita harrastuksia. – On erittäin suotavaa, että lapset ja nuoret harrastavat liikuntaa monipuolisesti. Meillä on paljon junnuja, jotka palaavat pesiksen pariin aina keväisin, talvikauden mennessä muissa harrastuksissa. Monipuolisuus on vain hyvä asia!

Valkeapää kiittelee Eekoon Kannustajat-ohjelman tiedottamista. Tukea on helppo hakea, ja tietoa hausta on hyvin tarjolla. IPV:n saama tuki käytetään mm. kerhotoiminnan mahdollistamiseksi sekä välinehankintoihin. – Pidämme kerhomaksumme erittäin edullisina, jotta kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus harrastaa pesäpalloa, Jani kertoo.

Osallistu Kannustajat-tukihakuun

Keskitetyssä haussa kaikki Etelä-Karjalassa lasten ja nuorten urheilu- tai kulttuuriharrastuksia järjestävät seurat voivat keskitetysti hakea tukea toimintaansa. Yhteisellä haulla haluamme varmistaa seuroille tasapuolisen mahdollisuuden tulla huomioiduksi tukea jaettaessa. Jaossa on yhteensä
25 000 euroa tukea.

Vuoden 2020 tukihaku järjestetään poikkeuksellisesti pidennettynä 1.4.–30.6.2020. Osallistu hakuun Eekoon verkkosivuilla osoitteessa www.eekoo.fi/kannustajat.