31.01.2014
Vain alle puolet nuorista aikuisista käy hammaslääkärissä riittävän usein. Tämä selvisi keväällä tehdyssä tutkimuksessa*, johon vastasi yli 600 työssäkäyvää suomalaista. Suun terveyden laiminlyönnillä voi olla vakavia seurauksia.
Jopa 52 prosenttia 18–34-vuotiaista venyttää hammaslääkärikäyntien välit yli kolmeen vuoteen. Käyntien liian harva tiheys tiedostetaan kuitenkin hyvin, sillä peräti 63 prosenttia ikäryhmästä on sitä mieltä, että hammaslääkärissä pitäisi käydä useammin.
– Hammaslääkärillä pitäisi käydä tarkastuksessa vuoden tai kahden välein. Jos yli puolet nuorista aikuisista käy harvemmin, käyntivälit voivat olla jo liian pitkiä, toteaa erikoishammaslääkäri Juha Oittinen Oral Hammaslääkäreiltä.
Hammaslääkärikäyntien tarpeeseen vaikuttavat muun muassa hammaslaatu, elintavat ja kotihoito. Jokaisen tulee käydä säännöllisesti hammaslääkärissä.
– Kaikkien pitää käydä hammaslääkärissä, riittävä käyntitahti vain vaihtelee. Myös hampaattomien on syytä käydä, sillä hammaslääkäri ei hoida vain hampaita, vaan koko suuta eli myös limakalvoja, puremalihaksia ja leukaniveliä, Oittinen jatkaa.
Hoitamattomuudesta vakavia seurauksia
Tutkimukseen vastanneista nuorista aikuisista 26 prosenttia on kärsinyt hammassärystä ja 17 prosenttia vertavuotavista ikenistä viimeisen vuoden sisällä. Tämä ei kuitenkaan ole saanut heitä hakeutumaan hammaslääkäriin useammin, vaikka säännöllinen tarkastus ja suun hoitaminen olisivat voineet ehkäistä näitä ongelmia.
Mitä kauemmin suun ongelmat ovat hoitamatta, sitä järeämpiä aseita niiden korjaamiseen tarvitaan. Jos esimerkiksi hampaaseen tullut reikä jää paikkaamatta, se syvenee ennen pitkää niin, että paikkaamisen lisäksi voidaan tarvita myös juurihoitoa.
Pelko ja unohtaminen pitävät poissa hammaslääkäristä
Miksi hammaslääkärissä ei sitten käydä useammin? Oittinen arvelee suurimmiksi syiksi pelon sekä huonot aikaisemmat kokemukset. Nuoret eivät myöskään ymmärrä hoitamattomien hampaiden seurauksia, eikä hammaslääkärissä käyntiä välttämättä pidetä tärkeänä.
– Tärkeimmät pelonaiheet ovat yleensä kipu sekä itsemääräämiseen liittyvät asiat eli esimerkiksi se, että potilas kokee olonsa avuttomaksi hammaslääkärin tuolissa. Nämä pystytään kuitenkin hoitamaan todella hyvin eli hammaslääkärille kannattaa mainita asiasta.
Yksi suuri syy hammaslääkärikäyntien laiminlyöntiin voi olla yksinkertaisesti unohtaminen. Monet asiakkaat pitävätkin siitä, että hammaslääkäri lähettää muistutuksen käynnistä säännöllisesti.
Oral Hammaslääkärit on S-ryhmän bonuspartneri.
24.12.2024 |
23.12.2024 |
23.12.2024 | Asiakasomistajuus | Edut ja tapahtumat