Eekoo vahvistaa kumppanuuttaan lähituottajien kanssa


Etelä-Karjalan Osuuskauppa on ottanut aiempaa vahvemman roolin kotimaisten ja etenkin paikallisten tuotteiden menekin edistäjänä. Eekoo haluaa kasvattaa lähituotteiden tarjontaa Prismoissa, S-marketeissa ja Sale-myymälöissä koko Etelä-Karjalan alueella.

24.09.2023

Etelä-Karjalan Osuuskauppa on ottanut aiempaa vahvemman roolin kotimaisten ja etenkin paikallisten tuotteiden menekin edistäjänä. Eekoo haluaa tiivistää kumppanuuttaan omassa maakunnassamme toimivien elintarvikealan yritysten kanssa ja kasvattaa lähituotteiden tarjontaa Prismoissa, S-marketeissa ja Sale-myymälöissä koko Etelä-Karjalan alueella.

Nostamme myymälöissämme paikallisia tuotteita entistä paremmin esille Elämänmakuista Etelä-Karjalasta -hyllypäädyillä sekä hyllynreunamerkinnöillä. Näin omassa maakunnassamme kasvatetut tai jalostetut tuotteet on helpompi löytää laajoista valikoimistamme, Eekoon vähittäiskaupan toimialajohtaja Petteri Väyrynen toteaa.

– Paikallinen ruoantuotanto on meille ensiarvoisen tärkeää. Olemme jo pitkään tehneet töitä monipuolisen lähiruokavalikoiman eteen, mutta nyt olemme lähteneet entisestään syventämään yhteistyötä oman alueemme tavarantoimittajien kanssa. Haluamme olla paikallisille elintarvikealan toimijoille paras ja luotettavin kumppani, joka ei vain osta tavaraa myytäväksi, vaan myös kannustaa, opastaa ja auttaa yrityksiä eteenpäin ja siivittää tuotekehitystä kaupan näkökulmasta oikeaan suuntaan.

Tuhansia paikallisia tuotteita

Petteri Väyrynen korostaa alkutuottajien, kotimaisen elintarviketeollisuuden, vähittäiskaupan ja koko ruokaketjun yhteistyön merkitystä. Toiminnan alueelliseen kehittämiseen ja paikallisen ruoantuotannon kasvattamiseen yhdessä lähituottajien kanssa Eekoolla on hyvät lähtökohdat.

– Valikoimissamme on tuhansia paikallisia tuotteita, joiden myynti tulee tänä vuonna olemaan lähes 10 miljoonaa euroa. Kumppanina meillä on jo nyt yli 100 paikallista elintarvikealan yritystä, ja määrä kasvaa edelleen, Petteri Väyrynen kertoo.

– Valitsemalla lähiruokaa me jokainen voimme tukea paikallista ruokatuotantoa ja oman alueemme elinkeinoelämää. Lähiruoka on myös vähemmän kuljetettua ja varastoitua, joten se on tuoreempaa ja mahdollistaa samalla hiilijalanjäljen pienentämisen, Petteri Väyrynen muistuttaa.

Kehitystyötä yhdessä

1960-luvulla perustettu Kesämäen Leipomo on tehnyt Eekoon kanssa yhteistyötä vuosikausien ajan. Nykyisin leipomon tuotannosta jo yli puolet päätyy kuluttajille Eekoon myymälöiden kautta. Leipomoyrittäjä Jani Siintovaaran mukaan kumppanuus on aina toiminut hyvin, mutta parin viime vuoden aikana siihen on tullut uudenlaista syvyyttä ja lisää vuorovaikutteisuutta.

– Saamme Eekoon suunnalta tietoa ja ideoita, jotka auttavat kehittämään toimintaamme ja tuotteitamme. Me, kuten useat muutkin paikalliset toimijat, olemme myös toteuttaneet Eekoon kanssa hienosti onnistuneita kampanjoita, jotka ovat tuoneet buustia myyntiin ja tehneet meitä ihmisille tutuksi. Tuotteemme pääsivät lisäksi kesällä Kourulan S-marketin avajaisämpäreihin, Jani Siintovaara kertoo.

 


Maija Torvi on perjantaina 29.9. Eekoon Lähituottajamarkkinoilla Lappeenrannan Prismassa maistattamassa ja myymässä Kesämäen leipomuksia.

Alusta alkaen rinnalla

Eekoon myymälöistä löytyy myös paikallista pienpanimo-olutta.

– Perustimme Panimoyhtiö Tujun vuonna 2015 tarkoituksena tuoda laadukas käsityöolutkulttuuri takaisin Lappeenrantaan. Tänä vuonna tuotamme perinteisin tekniikoin, omintakeisella huumorilla ja tinkimättömällä asenteella höystettynä yli 100 000 litraa olutta, panimon toinen perustaja Jukka Mononen kuvailee.

Osuuskaupan kanssa yhteistyö alkoi Tujun alkumetreillä.

– Eekoon Prismoihin ja S-marketeihin saimme oluemme valikoimiin nopeasti tuotannon aloittamisen jälkeen, ja pian ovet avautuivat laajemmin S-ryhmän valtakunnallisiin valikoimiin. Oluidemme valmistuksessa käytämme mahdollisuuksien mukaan paikallisia raaka-aineita, muun muassa marjoja sekä hunajaa.


Eekoon valikoimiin kuuluva Panimoyhtiö Tujun Pumpattava barbaari valittiin pari viikkoa sitten Suomen parhaaksi kansainväliseksi lageriksi Suomen Paras Olut -kilpailussa. 


– Olemme mukana Eekoon Lähituottajamarkkinoilla sekä Lappeenrannan että Imatran Prismassa 29.–30.9. Hienoa, että osuuskauppa järjestää tällaisia lähituotteiden esittelytapahtumia, Jukka Mononen toteaa. 

Osuuskauppa osoittaa arvostusta

Muun muassa valkosipulituotteistaan ja sinapeistaan tunnetun Öljypuun toimitusjohtaja Ilkka Koskinen antaa Eekoolle tunnustusta paikallisten tuottajien hyvästä kohtelusta.

– Lähituottajat koetaan merkityksellisiksi ja heidän tarpeensa huomioidaan todella hyvin. On ilmiselvää, että osuuskaupassa pidetään lähiruokaa suuressa arvossa, Koskinen arvioi.

Kesällä Öljypuun liiketoiminta laajentui yrityskaupan myötä, kun sen omistukseen siirtyi toinen paikallinen ja tunnettu brändi, muun muassa hävikkitomaateista tuotteita valmistava Jävla Sås Bolag.

– Lappeenrannan Lavolassa tuttujen reseptien mukaisesti valmistetuilla Öljypuun ja Jävla Såsin tuotteilla on todella hyvät esillepanot Eekoon myymälöissä. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna esittelemme työmme tuloksia myös Eekoon Lähiruokamarkkinoilla. Tällaiset tapahtumat tarjoavat paikallisille elintarvikealan yrittäjille paitsi tilaisuuden tehdä tuotteitamme tunnetuksi, myös mahdollisuuden tavata toisiamme ja verkostoitua, Ilkka Koskinen korostaa.


Öljypuun tuotteet syntyvät neljän ammattilaisen voimin. Sanna Vänskä valmistaa marinoituja valkosipuleja.

Öljyouun joulusinapit
Jouluun on vielä aikaa, mutta Öljypuussa joulusinapit ovat jo työn alla.

———-

Eekoon Lähituottajamarkkinat

– Lappeenrannan Prisma perjantaina 29.9. klo 10–18
– Imatran Prisma lauantaina 30.9. klo 10–17

Lähituottajamarkkinat kokoavat ison joukon Eekoon paikallisia tavarantoimittajia yhteen esittelemään ja maistattamaan eteläkarjalaisia makuja ja satokauden parhaita tuotteita.

Mukana markkinoilla:

• Tilateurastamo Ikonen, Simola: tuore liha ja makkarat
• Kuorttisen luomukanala: kananmunat ja hunaja
• Kesämäen Leipomo, Lappeenranta: leipomotuotteet
• Suomen Kotileipomo Lappeenranta: leipomotuotteet
• Juurestila Ville Vilpponen, Kirjavala: porkkana ja peruna
• Kotileipomo Siiskonen, Nuutilanmäki: leipomotuotteet (vain perjantaina)
• Panimoyhtiö Tuju, Lappeenranta: panimojuomat
• Mätön Sillä Sipuli, Virmutjoki: valkosipulimurska
• Öljypuu + Jävla Sås, Lappeenranta: valkosipulituotteet, salaatinkastikkeet, majoneesit, hyytelöt, hillokkeet, sinapit, oliiviöljyt
• Micaro, Luumäki: makeiset
• Rapion Mylly, Paatela: kaura-, ohra-, ruis- ja vehnätuotteet (vain perjantaina)
• Kala Kutvonen, Ala-Särkilahti: kalasäilykkeet
• Ahtiaisen perunatila, Joutseno: peruna
• Säräpirtti, Lemi: särä