Lähituottajamarkkinat kokoavat tulevana viikonloppuna Lappeenrannan ja Imatran Prismoihin ison joukon Etelä-Karjalan Osuuskaupan paikallisia tavarantoimittajia esittelemään ja maistattamaan eteläkarjalaisia makuja ja satokauden runsasta antia.
02.10.2024
Eekoon Lähituottajamarkkinat järjestetään nyt kolmannen kerran. Tapahtuma kiinnostaa sekä lähituottajia että asiakkaita.
– Tavoitteemme on eri keinoin kasvattaa paikallisten tuotteiden tunnettuutta sekä edistää alueemme elinvoimaisuutta auttaen tuotteiden valmistajia ja viljelijöitä kasvamaan ja kehittymään, Lappeenrannan Prisman johtaja Antti Punkkinen kuvailee.
– Oman alueemme tuotteet ovat sekä meille että asiakkaillemme tavattoman tärkeitä. Haluamme kaikin tavoin tukea ja vahvistaa kotiseutumme omaa ruokatuotantoa, Imatran Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Petri Hämäläinen jatkaa.
Osuuskaupan myyntidata kertoo, että lähiruoan kärjessä ovat leipomotuotteet, joita ostetaan ympäri vuoden, vuodenajoista ja sesongeista riippumatta. Kesällä ja syksyllä korostuvat marjat, hedelmät, vihannekset ja juurekset. Paikallinen järvikala, liha ja hunaja päätyvät myös usein asiakkaan ostoskoriin. Valikoimaa halutaan kasvattaa yhä edelleen laadukkailla oman alueen tuotteilla.
– Lähiruoka koetaan luotettavaksi ja turvalliseksi, koska reitti pellolta pöytään on helposti jäljitettävissä. Oman maakunnan tuotteiden löytymistä myymälöistämme olemme helpottaneet Elämänmakuista Etelä-Karjalasta -tunnuksilla hyllynreunoissa ja -päädyissä, Antti ja Petri toteavat.
Yrityskauppojen myötä MK-Leipomoiksi yhdistyneet Leipomo Toivonen ja Natusen Leipomo Imatralta sekä Rikkilän Leipä Lappeenrannasta ovat mukana Lähiruokamarkkinoilla Lappeenrannan Prismassa.
– Pitkän historian omaavalla Toivosella, eväsleipien tekemisestä alkunsa saaneella Rikkilällä ja eteläkarjalaisista rieskoistaan tunnetulla Natusella on jokaisella oma tarinansa, joita markkinoilla on mukava kertoa maistattelun lomassa, Inkeri Kokkonen MK-Leipomoista hymyilee.
Hyvin laajasta sortimentista nostetaan tällä kertaa esittelyyn monelle jo tuttujen Toivosen herkkujen ohella Rikkilän tuotteet, jotka ovat olleet Prisman valikoimissa, ja yleensäkin vähittäiskauppamyynnissä, vasta puolisen vuotta.
– Etelä-Karjalassa on ihanan rikas leipäkulttuuri, mikä näkyy hyvin leipomoissamme. Vaihtoehtoja riittää pitkälle, vaikka valitsisi joka päivä erilaisen leivän ostoskoriin, Inkeri Kokkonen kannustaa.
Savitaipaleen kuuluisa Tienhaaran mylly aloitti toimintansa uudelleen puolisentoista vuotta sitten, kun paikalle löytyi uusi mylläri.
– Kaksi edellistä mylläriä ovat opettaneet minut työnsä jatkajaksi Etelä-Karjalan ainoalle toimivalle myllylle, Pia Pöllönen kertoo.
Laadukkaista tuotteistaan tunnetulla Tienhaaran myllyllä käsitellään vain kotimaista viljaa.
– Mitä lähempää kaura, vehnä, ohra ja ruis tulevat, sen parempi. Esimerkiksi tämän syksyn ohrat ovat lähitilalta 10 kilometrin päästä. Vain speltti tulee kauempaa Hämeestä, koska sitä ei ole lähialueella viljelyssä riittävän isoa määrää.
Pia esittelee myllyn tuotteita viikonloppuna sekä Lappeenrannan että Imatran Prismassa.
– Meidän jauhot, ryynit ja hiutaleet ovat myynnissä Prismojen lisäksi useissa Eekoon S-marketeissa. Ehdoton ykköstuotteemme on kaurahiutale, spesiaalein puolestaan perinteisen rieskan leipojien arvostama puuterimaisen hieno ohralestyjauho, mylläri kuvailee.
– Ollaan täällä kanalassa yleensä hyvin tiiviisti, joten mukava päästä välillä ihmisten ilmoille. Surullisen kuuluisan salmonella-saagan jälkeen tulemme mielellämme kertomaan Prisman asiakkaille, mitä meille kuuluu, sanoo Janne Rautakannel Kuorttisen luomukanalasta.
Hän viittaa saagalla paljon valtakunnallista mediahuomiota saaneeseen kanalan virheelliseen salmonellatuomioon. Yrittäjät ehtivät hävittää viime toukokuussa yli 4 000 parhaassa munintaiässä ollutta nuorta kanaa, ennen kuin kävi ilmi, että omavalvonnassa otettu näyte olikin saastunut laboratoriossa.
– Välillä on menty aika syvissä vesissä, mutta nyt olemme alkaneet päästä uudelleen jaloillemme. Viime kuukaudet olemme toimineet yhden kanalan turvin ja toimittaneet luomumunia sen minkä olemme pystyneet. On ollut hienoa nähdä, miten esimerkiksi Eekoon asiakasomistajat ovat munia ostamalla halunneet tukea toimintaamme.
Hävitettyjen kanojen tilalle on kasvatettu tipuista 6 000 ruskeaa kanamammaa. Ne viettävät lajinmukaista elämää vapaasti liikkuen ja ulkoillen, hiekkakylpyjä ottaen, maata kuopsuttellen ja laadukasta kaurarehua syöden.
– Viimeistään lokakuun loppupuolella alamme saada uudesta kanalasta munia, ja pystymme nostamaan tilausmäärät entiselle tasolle tai ylikin, Janne Rautakannel ennakoi.
Prisma Lappeenranta pe 4.10. klo 11–18
• Akselin Herkkupaja
• Ciao! Gelato
• Juho Pulli
• Kouvolan lakritsi
• Kuorttisen luomukanala
• Lehmus Roastery
• MaitoKarelia
• Makea Coffee
• MK-leipomot (Leipomo Toivonen & Rikkilän Leipä & Natusen Leipomo)
• Mätön sillä Sipuli
• Panimoyhtiö Tuju
• Päivi-Angervo
• Rapion Mylly
• Suomen kotileipomo
• Säräpirtti
• Tienhaaran Mylly
• Tilateurastamo Ikonen
• Öljypuu
Prisma Imatra la 5.10. klo 9–16
Kaikkien mukana olevien yritysten esittelemät tuotteet kuuluvat Prismojen valikoimiin.
19.11.2024 | Vastuullisuus
18.11.2024 | Asiakasomistajuus | Edut ja tapahtumat
18.11.2024 | Asiakasomistajuus | Edut ja tapahtumat