Etelä-Karjalan Osuuskaupan edustajistovaalien äänestysaika oli 11.-29.4.2022. S-vaalilautakunta on nyt vahvistanut vaalin tuloksen. Äänestysprosentti nousi edellisestä vaalista ollen 24,2 % (22,0 % v. 2018). Äänioikeutta käytti 16 173 osuuskaupan asiakasomistajaa.

Edustajistoon valituista jäsenistä lähes puolet uusia

Eekoon asiakasomistajat valitsivat 108 ehdokkaan joukosta 60-jäsenisen edustajiston kolmelta eri jäsenalueelta. Edustajiston jäsenistä 29 on uusia, eli 48 % valittiin nyt ensimmäistä kertaa. Edustajistossa on 32 naista ja 28 miestä, jotka ovat iältään 25–74-vuotiaita.

Edustajistoon valitut ja kaikkien ehdokkaiden äänimäärät on julkaistu vaalisivuilla eekoo.fi/vaalit. Edustajistoon äänestetyistä kuusi jäsentä kuuluu Eekoon hallintoneuvostoon, joten heidän tilalleen valittiin varajäsenet.

Vaalien ääniharavat jäsenalueittain:

Etelä-Karjalan Osuuskaupan uusi edustajisto on heti vaalituloksen vahvistamisen jälkeen toimivaltainen. Virallisesti edustajisto aloittaa neljävuotiskautensa perehdytystilaisuudella ja järjestäytymiskokouksella 9.6.2022.

Edustajiston rooli osuuskaupan päätöksenteossa on merkittävä. Edustajisto muun muassa päättää osuuskaupan säännöistä, vahvistaa edellisen vuoden tilinpäätöksen ja päättää ylijäämän käytöstä sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Edustajisto toimii äänitorvena osuuskaupan johdon suuntaan ja huolehtii siitä, että osuuskaupan palveluita ja etuja kehitetään omistajien toiveita kuunnellen.

Lämmin kiitos kaikille ehdokkaille ja äänestäjille, onnea edustajistoon valituille jäsenille!

1000 euron ruokalahjakorttien arvonta

Vaaleissa äänestäneiden kesken arvottiin 1000 euron arvoinen lahjakortti kymmenelle äänestäjälle. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti, minkä jälkeen heidän nimensä julkaistaan vaalisivuilla eekoo.fi/vaalit.

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa,
asiakkuuspäällikkö Jonna Vuorinne, jonna.vuorinne@sok.fi, p. 010 762 1038
talousjohtaja Annastiina Tiainen, annastiina.tiainen@sok.fi, p. 010 762 0014

 

Etelä-Karjalan Osuuskauppa avaa senioreille suunnattuja pysäköintipaikkoja Lappeenrannan Prismaan sekä S-market Parikkalaan.

Eekoo on yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in genonomiopiskelija Leena Uskin kanssa kehittänyt autoilevien senioriasiakkaiden asioinnin turvallisuutta ja sujuvuutta. Yhteistyön lopputuloksena on tehty opas ”Vinkkejä senioriautoiluun” ja avattu senioripysäköintipaikat Prisma Lappeenrantaan sekä S-market Parikkalaan.

Senioripysäköintipaikkoihin ajaminen on sujuvaa, kun merkittyihin pysäköintiruutuihin ajaminen ja poistuminen onnistuu ilman peruuttamista ja pysäköintiruudun ympärillä on myös reilummin tilaa. Lappeenrannan Prismassa senioripysäköintipaikat ovat lähellä hissejä, jolloin asiointi Prismakeskukseen on sujuvaa.

Lappeenrannan Prismassa järjestetään tiistaina 10.5.2022 senioriautoilun tapahtuma kello 10–18. Tapahtumassa on mm. auto- ja rengasesittelyä, tietoa ikääntyneen ajoterveydestä ja -turvallisuudesta sekä ajokyvyn arvioinnista.

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa, vähittäiskaupan toimialajohtaja Petteri Väyrynen, puh. 010 7620 011, petteri.vayrynen@sok.fi

Etelä-Karjalan Osuuskaupan ABC-latausverkosto laajenee kevään ja kesän 2022 aikana

Eekoon investoinnit sähköautojen latausasemaverkostoon jatkuvat voimakkaasti tänä vuonna. Kesän 2022 loppuun mennessä ABC-latauspisteitä on Eekoon toimipaikkojen yhteydessä jo 56 kappaletta. Uusissa avauksissa satsataan erityisesti teho- ja suurteholataukseen.

Uusia ABC-latausasemia avataan Prisma-, S-market- ja Sale-myymälöiden, ABC-asemien ja Original Sokos Hotel Lappeen yhteyteen. Jokaisella ABC-latausasemalla on useampi latauspiste, joilla vastataan kasvavaan ladattavien autojen määrään.

Peruslatauspisteiden lisäksi ABC-latausasemille avataan asiakkaiden toiveiden mukaisesti useita teho- ja suurteholatauspisteitä, joilla auton voi ladata nopeasti myös lyhyemmän asioinnin yhteydessä. S-ryhmällä on jo nyt yli 200 teho- ja suurteholatauspisteen verkosto valtakunnallisesti, ja Eekoo on mukana kasvattamassa sitä entisestään, vähittäiskaupan toimialajohtaja Petteri Väyrynen kertoo.

Eekoolla ensimmäinen latauspiste avattiin ABC Imatralle jo vuonna 2014. Vuonna 2017 rakennettiin pikalataus- ja asiointilatauspisteet ABC Särkisalmelle ja ABC Viipurinporttiin, sekä asiointilatauspisteet Lappeenrannan Prismaan, Imatran Prismaan ja Original Sokos Hotel Lappeeseen.

Valtakunnallisesti ABC-latausverkosto on laajentunut jo useamman alueosuuskaupan alueelle. Kasvu jatkuu voimakkaana vuoden 2022 aikana, kun S-ryhmän toimipaikkojen yhteyteen avataan arviolta yli 100 uutta latausasemaa. Tulevina vuosina vauhti kiihtyy entisestään, koska S-ryhmän tavoitteena on rakentaa noin tuhannen latausaseman verkosto vuoden 2025 alkuun mennessä.

Sähköä uusituvista lähteistä

Eekoon ja koko S-ryhmän tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Esimerkiksi jo nyt kaikki S-ryhmässä käytettävä sähkö on uusiutuvista lähteistä.

Näin ollen myös ABC-latauksen sähkö on sataprosenttisesti uusiutuvista lähteistä, tuulivoimalla tuotettua. Laajentamalla latausverkostoa tarjoamme asiakkaillemme lisää mahdollisuuksia siirtyä kohti ilmastofiksumpaa liikennettä.

ABC-latauksen lisäksi ABC-ketjun tavoitteena on etsiä muitakin kustannustehokkaita ja teknisesti toimivia ratkaisuja vähentämään liikenteen fossiilisia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa.

Asiakkailta kiitosta hinnoittelumallista

ABC-latauksen asiakkaat ovat olleet erityisen tyytyväisiä ABC-latauksen hinnoittelumalliin. Hinnoittelu on käyttäjien toiveiden mukaisesti kilowattituntiperusteinen sekä perus-, teho- että suurteholatauksessa eli asiakas maksaa ladatusta sähköstä.

ABC-latauksen koko asiointi tapahtuu ABC-mobiilisovelluksen avulla.

ABC-latausasemia on tällä hetkellä valtakunnallisesti yhteensä 75 kappaletta, ja niissä on latauspisteitä yli 500 autolle. Peruslatauspisteitä (teho max. 22 kW) on yhteensä 298 kappaletta, teholatauspisteitä* (teho max. 100 kW) 155 ja suurteholatauspisteitä (teho ma. 150 kW) 65.

Lisätietoa ABC-latauksesta ja verkoston ajantasainen tilanne on kerrottu ABC-mobiilissa tai osoitteessa https://www.abcasemat.fi/fi/abc-lataus/sahkoauton-lataus

* Teholatauspisteestä käytetään yleisesti myös termiä pikalatauspiste.

Lisätietoja:

Etelä-Karjalan Osuuskauppa, vähittäiskaupan toimialajohtaja Petteri Väyrynen, puh. 010 7620 011, petteri.vayrynen@sok.fi

Eekoon ruokakaupat ja ABC-liikennemyymälät palvelevat myös tänä pääsiäisenä laajoin aukioloajoin. Ruoan verkkokaupassa oma toimitusaika on syytä varata ajoissa.

Pääsiäisviikon suosituin kauppapäivä Eekoon ruokakaupoissa (Prismat, S-marketit ja Salet) on perinteisesti kiirastorstai, joka on tänä vuonna 14.4. Jos haluaa asioida rauhallisempaan ajankohtaan, kannattaa suunnata ostoksille mahdollisuuksien mukaan jo alkuviikosta tai vuorokauden hiljaisempina tunteina, eli aamulla ennen yhdeksää tai myöhemmin illalla.

Lappeenrannan ja Imatran Prismoilla sekä S-market Myllykeskuksella ovat arkenakin laajat aukioloajat, jotka tarjoavat asiakkaillemme mahdollisuuden joustavaan asiointiin joka päivä, myös pääsiäisenä. Lisäksi S-market Pallo ja autoilevan asiakkaan suosittu pysähdyspaikka ABC Viipurinportti palvelevat ympäri vuorokauden asiakkaitaan, sanoo Eekoon vähittäiskaupan toimialajohtaja Petteri Väyrynen. Lappeenrannan Prisma on avoinna joka päivä 7–23, Imatran Prisma 7–22, S-market Myllykeskus 6–24, S-market Pallo 24h ja ABC Viipurinportti 24h.

Moni hyödyntää pääsiäisostoksilla myös ruoan verkkokauppaa, jonka kapasiteettia nostetaan pyhien alla. Koska myös kysyntää on tavallista arkiviikkoa enemmän, oma kotiinkuljetus- tai noutoaika kannattaa varata mahdollisimman pian. Tilauksen sisältöä voi tarvittaessa muokata lähempänä ajankohtaa, kun pääsiäisen ruokasuunnitelmat tarkentuvat.

Ruoan verkkokaupassamme on Eekoossa mukana jo yhdeksän myymälää eri puolilta Etelä-Karjalaa. Monet viettävät pääsiäisviikonloppua mökillä, jonka vuoksi suosittelemme tarkistamaan https://eekoo.fi/palvelut -sivulta, onko mökkipaikkakuntasi myymälässä tai matkan varrella osuvassa kaupassa mahdollisuus tilata ostokset kätevästi jo etukäteen, Väyrynen vinkkaa. Eekoon ruoan verkkokauppa löytyy Lappeenrannasta, Imatralta, Parikkalasta, Taavetista ja Savitaipaleelta.

Perinteiset pääsiäisherkut pitävät pintansa

Mämmi on euromääräisesti mitattuna koko vuoden myydyin sesonkiherkku ja sitä on saatavilla ympäri vuoden esimerkiksi pakasteena, mutta suurin sesonki ajoittuu luonnollisesti pääsiäiseen. Etelä-Karjalassa moni tarjoaa pääsiäispöydän pääruokana lammasta, jonka myynti Eekoon kaupoissa 40-kertaistui viime vuonna pääsiäisviikolla tavanomaiseen viikkoon verrattuna.

Jos säät ovat suotuisat, moni suomalainen avaa pääsiäisenä myös grillikauden. Viime vuoden pääsiäisviikolla edeltäviin viikkoihin verrattuna ostetut grillimakkarakilot tuplaantuivat.

Oman myymälän pääsiäisaukioloajat voit tarkistaa osoitteesta https://www.s-kanava.fi/asiakasomistajuus/toimipaikat/. Ruoan verkkokaupan myymälät ja vapaat toimitusajat löydät osoitteesta https://www.s-kaupat.fi/.

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Petteri Väyrynen, vähittäiskaupan toimialajohtaja, petteri.vayrynen@sok.fi, puh. 010 7620 011

Tuoteryhmän keskimääräinen myynti kaikissa S-ryhmän myymälöissä pääsiäisviikolla 2021 = 100 (indeksi)

Eekoo 115v – juhlavuoden piirustuskilpailu 1.4.-31.5.2022 lapsille! Kolme parasta piirustusta palkitaan Tykkimäen huvipuiston perhelipuilla.

Etelä-Karjalan Osuuskauppa juhlii tänä vuonna 115-juhlavuottaan. Juhla-aika yllätyksineen alkaa syksyllä, mutta kevät on hyvää aikaa valmistautua. Nyt haluamme kutsua mukaan juhlavalmisteluihin myös asiakasomistajaperheet ja Etelä-Karjalan lapset!

Mistä on kyse?
Eekoo toteuttaa asiakasomistajaperheilleen lasten piirustuskilpailun. Kilpailuun voivat osallistua kaikki 6–12-vuotiaat, Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimialueella asuvat lapset – yhdessä vanhempiensa avustamana! Tehtävänä on toteuttaa piirros, joka voisi kuvittaa syksyllä Eekoo 115- juhlavuoden teeman mukaisia materiaaleja, esimerkiksi julisteita myymälöissämme. Kuva voi olla esimerkiksi: eteläkarjalainen maisema, oma Eekoon lähikauppa tai oma lempiravintola Eekoossa. Teema on laajasti täynnä #elämänmakuisiakohtaamisia

Näin voit osallistua:
• lapsi osallistuu kilpailuun yhdessä täysi-ikäisen huoltajan kanssa eli kuvan piirustuksesta Eekoolle toimittaa huoltaja
• kisaan voi osallistua lähettämällä meille valokuva valmiista piirustuksesta BCaster-palvelun kautta
• Kukin osallistuja voi lähettää kilpailuun vain yhden kuvan
• Kuvien tulee olla vaakasuuntaisia ja riittävän hyvälaatuisia (vähintään 2Mb)
• voit lähettää kuvasi myös sähköpostitse, eekoo.mainososasto@sok.fi
• kuvat on lähetettävä 1.4.-31.5.2022 välisenä aikana

Kisaan osallistuvista kuvista 3 elämänmakuisinta palkitaan perhelipulla Tykkimäen huvipuistoon!

Lisäksi kaikkien kuvakisaan osallistuneiden kesken arvotaan 1kpl perhelippuja Tykkimäen huvipuistoon.
Eekoolla on oikeus käyttää kilpailuun lähetettyjä kuvia omissa julkaisuissaan ja somessa vuoden 2022 loppuun asti.

Lue BCaster-palvelun QR-koodi kätevästi puhelimellasi:

S-ryhmään kuuluvat alueosuuskaupat sekä Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK ovat lähteneet mukaan tukemaan ruoka- ja juomakulttuuriin liittyvää kulttuuriperintö- ja museotyötä tekemällä merkittävän yhteislahjoituksen Hotelli- ja ravintolamuseon 50-vuotisjuhlarahastoon.

Helsingissä Kaapelitehtaalla toimiva Hotelli- ja ravintolamuseo kehittää parhaillaan toimintaansa kohti ainutlaatuista ruoka- ja juomakulttuurin foorumia. Uudistettu museo uusine palveluineen avattiin yleisölle lokakuussa 2021, museon 50-vuotisjuhlavuoden huipennukseksi. Parhaillaan museo on ehdolla Vuoden museoksi.

Lämpimät onnittelumme 50-vuotiaalle Hotelli- ja ravintolamuseolle! On hienoa, että ihmisiä niin arjessa kuin juhlassakin koskettavalla toimialallamme on oma museo. Ravintolat ja hotellit ovat osa suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria, jonka historiaa ja kulttuuriperintöä on syytä vaalia.

S-ravintoloihin ympäri Suomen kuuluu ainutlaatuisia klassikkoravintoloita, kuten Salve ja Kappeli Helsingissä, Tulisuudelma Vantaalla, Takatasku Joensuussa ja El Toro Lahdessa. Kaikkien tuntema ravintolaketjumme Rosso toi pitsat kaikkien tietoisuuteen jo 44 vuotta sitten. Myös hotelli- ja ravintola-alan nykypäivässä ja tulevaisuudessa museolle riittää tallennettavaa.

Suomalainen ravintolatarjonta on monipuolinen ja kansainvälinen. Juomakulttuurimme on eurooppalaistunut ja ravintolaan tullaan nykyisin erityisesti nauttimaan hyvästä ruuasta sekä palvelusta, toteaa SOK:n ravitsemiskaupan kentän ohjauksesta vastaava johtaja Juha Lindholm.

Etelä-Karjalan Osuuskauppa on yksi tukijoista ja haluaa näin omalta osaltaan vaalia arvokasta toimialan perintöä. Etelä-Karjalan Osuuskauppa perustettiin vuonna 1907 edistysmielisten eteläkarjalaisten toimesta. Eekoon ensimmäinen ravintola avattiin vuonna 1937. Vuosikymmeninen saatossa Eekoon hotelli- ja ravintolaliiketoiminta on kasvanut ja kehittynyt ja tarjonnut entistä monipolisempia palveluita asiakasomistajille. Seuraava uudistus valmistuu OSH Lappeeseen vuosien 2022–2023 aikana, jolloin yli puolet hotellin huonekapasiteetista uudistetaan ja superior- ja perheluokan huoneiden määrä kasvaa.

Hotelli- ja ravintolamuseon työkenttä kattaa koko Suomen, vaikka museo toimii fyysisesti Helsingissä. – Olemme iloisia siitä, että olemme saaneet tukijaksemme valtakunnallisesti toimivan S-ryhmän Matkailu- ja ravitsemiskaupan, ja että museon työtä lähtivät tukemaan myös alueosuuskaupat ympäri Suomen. Se on osoitus siitä, että työllämme on merkitystä valtakunnallisesti, iloitsee museonjohtaja Anni Pelkonen.

S-ryhmän matkailu- ja ravitsemistoimiala on kasvava ja kehittyvä toimiala. S-ryhmällä on 45 Sokos Hotellia Suomessa ja Tallinnassa. Valtakunnallisten ravintolaketjujen, kuten Rosso, Amarillo ja Coffee House lisäksi S-ryhmään kuuluu suuri joukko uniikkiravintoloita sekä franchising-toimintamallilla operoitavat ravintolaketjut Hesburger ja Fafa´s. Raflaamo.fi kokoaa kaikki lähes 500 ravintolaa saman katon alle. SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus vastaa Sokos Hotels -ketjun ja S-ryhmän ketjuravintoloiden kehityksestä ja ohjauksesta Suomessa ja lähialueilla. Lisätietoa: www.sokoshotels.fi ja www.raflaamo.fi

Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuurin ja majoitus- ja ravitsemisalan erikoismuseo, jonka toiminta käynnistyi vuonna 1971 Hotelli- ja ravintolaopistosäätiön aloitteesta Hotelli- ja ravintolaopiston tiloissa Haagassa. Kaapelitehtaalle museo muutti vuonna 1993. Nykyisin museota ylläpitää Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö – Stiftelsen för Hotell- och restaurangmuseet sr. Museon toiminnan tueksi säätiö on perustanut 50-vuotisjuhlarahaston, johon voivat lahjoittaa niin yhteisöt, yritykset kuin yksityishenkilötkin. Lisätietoa juhlarahastosta, rahankeräysluvan tiedot sekä lahjoittajien listaus löytyvät museon kotisivuilta: www.hotellijaravintolamuseo.fi/juhlavuosi.

Lisätietoja:

Juha Lindholm, johtaja
ravitsemiskaupan kentän ohjaus
SOK
Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus
juha.lindholm@sok.fi
+358 10768 2849

Anni Pelkonen, museonjohtaja
Hotelli- ja ravintolamuseo
anni.pelkonen@hotellijaravintolamuseo.fi
+358 44 7474107

 

Etelä-Karjalan Osuuskaupan lasten ja nuorten harrastustoimintaan suunnatun Kannustajat–ohjelman tukihaussa oli tänä vuonna jaossa 10 000 euroa. Tukea on jaettu Eekoon toimialueella lasten ja nuorten harrastustoimintaa järjestäville yhdistyksille keskitetyssä tukihaussa vuodesta 2016.

Tänä vuonna hakemuksia vastaanotimme yhteensä 46 kappaletta, joista tuen piiriin valitsimme yhteensä 27 eri seuraa ja yhdistystä. Valintaan ja tukisummaan kriteereinä olivat mm. harrastajamäärä, perustelut tuen käyttötarkoitukseen sekä maantieteellinen sijainti. Kaikille avoimella haulla pyrittiin varmistamaan, että maakunnan toimijoilla on yhdenvertainen mahdollisuus tulla huomioiduksi tukieuroja jaettaessa.

Edellytyksenä kaikille tuettaville on, että osuuskaupan maksama tuki kohdistuu lasten sekä nuorten liikuntaan ja urheiluun ja vapaa-aikaan. Kannustajat -kausi seuroille on vuoden mittainen.
Seuraava Kannustajat- tukiohjelman hakuprosessi toteutetaan alkuvuodesta 2023.

Lämmin kiitos kaikille hakijoille!

Tukea saaneet 2022: KANNUSTAJAT 2022

Lisätietoja: Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Jonna Vuorinne
puh. 010 762 1038, jonna.vuorinne@sok.fi

Sota Ukrainassa on järkyttänyt meitä kaikkia. Me Etelä-Karjalan Osuuskaupassa päätimme lahjoittaa kymmenen euroa jokaista henkilöstömme jäsentä kohti Suomen Punaisen Ristin ja S-ryhmän yhteiseen keräykseen.

Tuemme näin hädän keskellä olevia ukrainalaisia.

Myös sinä voit halutessasi auttaa ja lahjoittaa yhteiseen keräykseen. Tuellasi Punainen Risti toimittaa vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita Ukrainan kriisialueelle.

SPR:n ja S-ryhmän keräys: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/s-ryhma

Kerättävät varat ohjataan SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainaan. Avulla turvataan ihmisten perustarpeita. Avustusjärjestöt ovat toivoneet kriisin tässä vaiheessa erityisesti rahallista tukea, sillä avun koordinointi alueelle yhtenäisesti on helpompaa kuin tavaralahjoitusten varastointi ja toimittaminen.

Etelä-Karjalan Osuuskaupan edustajiston vaalien ehdokasasettelu päättyi 11.2.2022. Ehdolle asettui yhteensä 108 osuuskaupan jäsentä eli asiakasomistajaa. Hyväksyttyjä ehdokaslistoja oli viisi. Edellisessä vaalissa neljä vuotta sitten ehdokkaita oli 104. Vaaleissa valitaan 60 edustajiston jäsentä seuraavalle nelivuotiskaudelle 2022–2026. Nykyisistä edustajiston jäsenistä 47 asettui ehdolle.

Ehdokasasettelu sujui hyvin ja oli hienoa huomata, että vaikuttaminen osuuskaupan edustajistossa kiinnostaa laajalti. Ehdokkaat edustavatkin kattavasti osuuskaupan jäsenistön rakennetta. Edustajistolla on tärkeä rooli merkittäviä päätöksiä tekevänä toimielimenä sekä kontaktipintana ja äänitorvena asiakasomistajien ja osuuskaupan johdon välillä, Eekoon talousjohtaja Annastiina Tiainen kertoo.

 

Ehdokasmäärät jäsenalueittain:

Jäsenalue 1: Lappeenranta. Ehdokasmäärä 59.
Jäsenalue 2: Imatra, Parikkala, Punkaharju, Rautjärvi ja Ruokolahti. Ehdokasmäärä 32.
Jäsenalue 3: Lemi, Savitaipale, Suomenniemi, Taipalsaari ja Luumäki. Ehdokasmäärä 17.

 

Ehdokasluettelo löytyy osoitteesta: https://eekoo.fi/vaalit/ehdokkaat.

Näin vaalit etenevät

Etelä-Karjalan Osuuskaupan vaalien äänestysaika on 11.–29.4.2022. Vaaleissa voi äänestää sähköisesti verkossa tai postitse äänestyslipulla. Asiakasomistajien koteihin jaetaan ennen äänestysajan alkua äänestysmateriaali ohjeistuksineen. Äänestäjät pääsevät tutustumaan ehdokkaisiin myös vaalikoneen avulla. Vaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet.

S-vaalilautakunta vahvistaa vaalin tuloksen 10.5.2022, jolloin se myös julkistetaan.

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa

Talousjohtaja Annastiina Tiainen,
puh. 010 7620 014, annastiina.tiainen@sok.fi

 

Ennätyksellisen paljon hyötyä Eekoon asiakasomistajille

Myynti asiakasomistajille kehittyi 5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Asiakasomistajille palautui Bonuksena ja maksutapaetuna 10,6 miljoonaa euroa, joka kasvoi edelliseen vuoteen verrat-tuna 6 %. Eekoolla oli vuoden 2021 lopussa 68 824 asiakasomistajaa ja S-ryhmän asiakasomistajatalouksia oli 83,1 % alueen kaikista talouksista. 45 % Eekoon asiakasomistajista käyttää S-mobiilia.

Eekoon työtyytyväisyys parani entisestään

Eekoo on henkilöstömäärällään merkittävä työllistäjä maakunnassa. Eekoon henkilöstömäärä oli vuoden 2021 lopussa 949, mikä on 64 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Kesällä 2021 Eekoossa työskenteli yhteensä yli 250 kesätyöntekijää ja näiden lisäksi 370 Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijaa.

Yhtenä vuoden painopistealueena oli henkilöstön kattavien työsuhteiden (30 viikkotuntia tai enemmän) tarjoaminen yhä useammalle eekoolaiselle. Tämän avulla varmistetaan työnteki-jöiden hyvä työtyytyväisyys ja riittävä toimeentulo. Kattavien työsuhteiden piirissä vuonna 2021 oli yli 60 % eekoolaisista.

Syksyllä 2021 tehdyn työyhteisötutkimuksen mukaan eekoolaisten työtyytyväisyys oli kaikkien aikojen paras ja nousi jo viidettä vuotta peräkkäin. Eekoon työntekijät arvostavat erityisesti hyvää johtamista, yrityskulttuuria sekä kehittymismahdollisuuksia ja ammatillisen osaamisen tukemista. Eezy Spiritin henkilöstötutkimuksen mukaan Eekoo on jälleen yksi Suomen innostavimmista työpaikoista vuonna 2021.

Eekoo palkitsi henkilöstöään maksamalla kannuste- ja tulospalkkioita yhteensä 1,2 milj. euroa sosiaalikuluineen. Koko henkilökunta sai ylimääräisen 300 euron koronabonuksen Eekoon varsinaisen palkitsemisohjelman lisäksi.

Olen ylpeä koko Eekoon henkilöstön joustavasta ja sitoutuneesta työstä tässä pitkään jatkuneessa poikkeuksellisessa tilanteessa. Koko henkilöstömme on upeasti omalla esimerkillisellä toiminnallaan varmistanut niin turvallista asiointia toimipaikoissamme, kuin alueemme huoltovarmuutta. Haastavana vuonna myös yhä useampi eekoolainen on rohkeasti ja positiivisella asenteella lähtenyt opettelemaan uusia tehtäviä osuuskauppamme sisällä, kiittelee Eekoon toimitusjohtaja Juha Riikola.

Eekoon vastuullisia tekoja

Eekoon vuonna 2021 käyttämä sähkö oli 100 % uusiutuvaa sähköä, josta 65 % on tuotettu omalla tuulivoimalla ja aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköjärjestelmät ovat Eekoon yhdeksän toimipaikan katolla ja parhaimmillaan aurinkopaneelit tuottavat noin viidenneksen toimipai-kan kuluttamasta sähköstä. Tehokkaimmillaan niiden tuotanto on kesällä, jolloin kylmälaitteetkin kuluttavat eniten sähköä. Vuoden aikana tuotettu sähkö vastaa yli 900 kerrostalotalouden tai yli 180 omakotitalouden kuluttamaa sähköä tai sillä pesisi 407 000 koneellista pyykkiä. Tuotantomäärällä on myös todellisia ympäristövaikutuksia co2-päästöjen vähentyessä jopa 270 000 kilogrammaa vuodessa. Eekoon suurin aurinkosähköjärjestelmä löytyy Imatran Prisman katolta, jonka 3300 paneelin koko tuotanto käytetään hyödyksi Prismakiinteistössä.

Eekoon jätteet kierrätetään ja uudelleen käytetään, jolloin ne eivät mene kaatopaikalle. Uudelleenkäytön ja kierrätyksen osuus vuonna 2021 oli 80 %. Energiajae menee energiapolttoaineeksi, jolloin jätehuollon kokonaishyötykäyttö on 100 %.

Eekoon marketit ja ravintolat hillitsevät ruoasta syntyvää hävikkiä monin eri tavoin. Asiakkaille annetaan marketeissa erillinen ilta-alennus jo aiemmin alennetuista elintarvikkeista ja ravin-tolat myyvät ResQ Clubin kautta ylijäämäruokaa, joka muutoin menisi hävikkiin. Eekoon ruokakaupat antavat ruoka-apua erilaisten järjestöjen tai yhdistysten kautta ja ruoka-apu tavoittaa lähes 1500 avunsaajaa viikoittain.

Eekoo tekee yhteistyötä hyvin laajasti paikallisten yritysten kanssa, millä luodaan hyvinvointia ja työtä toimialueen asukkaille. Vuonna 2021 Eekoo osti 8,6 miljoonalla eurolla tuotteita myytäväksi 87 paikalliselta yhteistyökumppanilta, sekä paikallisia palveluostoja 12 miljoonalla eurolla yli 300 eteläkarjalaiselta yritykseltä.

Eekoo oli vahvasti mukana tukemassa paikallisia seuroja ja yhdistyksiä mm. Kannustajat-ohjelman kautta. Eekoo muistaa stipendein ansioituneita opintonsa päätökseen saaneita nuoria, joiden opinnot ovat liittyneet Eekoon toimialoihin. Vuonna 2021 Eekoo antoi 2 000 euron joululahjoituksen Hope ry:lle, jonka kautta lahjoitus ohjautui apua tarvitseville eteläkarjalaisille lapsiperheille, joita joulukeräyksessä oli mukana yli 200 perhettä.

Palveluverkostoa kehitettiin yhteensä 12,2 miljoonalla eurolla

Lappeenrannan Prisma-Korttelin avajaisia vietettiin toukokuussa 2021. Investoinnin arvo oli yhteensä 15,5 miljoonaa euroa ja hanke työllisti yli 200 henkilöä kahden vuoden aikana. Rakentamisessa kiinnitettiin erityistä huomiota vastuulliseen rakentamiseen ja ympäristöasioihin. Myymälän ovellisista ja energiatehokkaista kylmäkalusteista saatava lauhdelämpö hyödynnetään koko Prisma-kiinteistön lämmitykseen. Prisma-kiinteistön katolla oleva aurinkovoimala tuottaa sähköä keskimäärin 20 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen verran. Eekoon lähihistorian suurin investointi turvaa Etelä-Karjalan vetovoimaisimman kauppapaikan kilpailukykyisimmät palvelut myös tulevaisuudessa. Prisma-Korttelin palvelutarjonta on monipuolistunut vuokralaisten täydentäessä Prisman palvelutarjontaa.

Imatran Prismakeskukseen tehtiin laaja vuokratilojen muutos, kun keväällä 2021 Eekoo sai vuokralaisekseen suomalaisen perheyrityksen Motonet Oy:n. Motonet sopi erinomaisesti täydentämään Imatran Prisman valikoimia ja asiakkaat ottivat heti uuden toimipisteen hyvin vastaan.

Eekoo uudisti koko S-market-ketjunsa ensimmäisenä osuuskauppana Suomessa ja kaksi vuotta kestänyt uudistuskierros valmistui alkuvuodesta 2021. Muutoksia tehtiin asiakkaiden toiveita kuunnellen ja samalla myymälöihin tehtiin palvelua parantavia aukioloaikamuutoksia. Uudistuksilla turvataan asiakasomistajille nykyaikaiset palvelut pitkäksi aikaa Eekoon toimialueella.

Kesäkuussa 2021 Eekoo avasi Salen Ruoholammelle. Myymälä rakennettiin hiilineutraalisti puurakenteisena, jonka lämmityksessä hyödynnetään kylmäjärjestelmän lauhdelämpöä. Sale Ruoholammen valikoima rakennettiin asiakkaiden tuotetoiveita kuunnellen vastaamaan alueen asiakkaiden kysyntään.

Ruoan verkkokaupan voimakas kysyntä jatkoi kasvuaan. Lappeenrannan Prisma-Kortteliin avattiin keväällä 2021 nykyaikainen ruoan verkkokaupan noutopiste, joka palvelee asiakkaita 24/7.

Eekoon myynti ja tulos kasvoi

Etelä-Karjalan Osuuskaupan kokonaismyynti vuonna 2021 oli 383 miljoonaa euroa, joka kasvoi 3,4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Merkittävimmät tekijät myynnin kasvulle olivat Prismojen ja S-market-ketjun uudistaminen sekä Etelä-Karjalan vilkas matkailukesä ja sitä kautta onnistunut kesäkauppa kaikilla toimialoilla.

Eekoon operatiivinen tulos oli 9,5 miljoonaa euroa, joka on 3,9 miljoonaa euroa edellisvuotta parempi. Etelä-Karjalan Osuuskaupan talous ja vakavaraisuus ovat edelleen vahvalla tasolla. Omavaraisuusaste oli 84,9 %.

Eekoon hallitus esittää edustajiston kevätkokoukselle 2,4 miljoonan euron ylijäämänpalautuksen maksamista Eekoon asiakasomistajille.

Eekoon tulevaisuuden näkymät

Eekoo parantaa asiakasomistajien palvelutarjontaa myös tänä vuonna. Kokonaisinvestointeihin on varattu vuonna 2022 yli 10 miljoonaa euroa.

Eekoo rakentaa uuden S-marketin Kourulaan

Eekoo rakentaa vuoden 2022–2023 aikana uuden S-marketin keskeiselle paikalle Lappeenrannan Kourulaan Karankokadun ja Honkakadun kulmaan. Myymälärakennuksen koko tulee olemaan 900 m2, josta myyntipinta-alaa on 720 m2. Investoinnin kokonaiskustannusarvio on 4,3 miljoonaa euroa. S-market Kourula tuo alueelle nykyaikaisen myymälän laajalla valikoimallaan ja tulee työllistämään 7–8 työntekijää.

Original Sokos Hotel Lappee uudistuu

Original Sokos Hotel Lappee uudistuu vuosina 2022–2023 ja se käsittää yli puolet koko hotellin kokonaiskapasiteetista. Huoneiden sisustukseen tuodaan teemoja eteläkarjalaisesta luonnosta ja Saimaasta. Uudistuksen tavoitteena on tuottaa asiakkaille mieleenpainuvia hotellikokemuksia ja vahvistaa Original Sokos Hotel Lappeen asemaa kaupungin ykköshotellina työ- ja vapaa-ajanmatkustajille. Myös valinnanvaraa on jatkossa enemmän, kun superior- ja perheluokan huoneiden määrä kasvaa. Investoinnin kokonaisarvo on 6,8 miljoonaa euroa.

Eekoo rakentaa kattavan ABC-latausverkoston

Kesällä 2022 Eekoo aloittaa ABC-latausverkoston rakentamisen, joka valmistuu kokonaisuudessaan vuoteen 2024 mennessä. Ensimmäiset latauspisteet valmistuvat Lappeenrannan ja Imatran Prismojen, Original Sokos Hotel Lappeen, ABC-liikennemyymälöiden sekä kuuden S-marketin yhteyteen lähelle arjen jokapäiväistä asiointia.

Etelä-Karjalan Osuuskaupan vuosi 2021

• Myynti 383 miljoonaa euroa
• Operatiivinen tulos 9,5 miljoonaa euroa
• Lähes 11 miljoonaa euroa Bonusta ja maksutapaetua
• Asiakasomistajia 68 824, S-ryhmän talouspeitto 83,1 %
• 12,2 miljoonaa euroa asiakasomistajien palveluiden kehittämiseen
• Investoinneista 6,2 miljoonaa euroa ostoina Etelä-Karjalasta
• Paikalliset tuoteostot Etelä-Karjalasta 8,6 miljoonaa euroa
• Paikalliset palveluostot Etelä-Karjalasta 12 miljoonaa euroa
• Henkilöstön työtyytyväisyys kaikkien aikojen paras
• 949 eekoolaista

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa, toimitusjohtaja Juha Riikola, puh. 010 7620 010, juha.riikola@sok.fi