Eekoo palkitsi vuonna 2022 asiakasomistajia ennätyksellisesti yli 14 miljoonalla eurolla


15.03.2023

Eekoolla on jo yli 70 000 asiakasomistajaa

Bonusta, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta maksettiin vuonna 2022 asiakasomistajille 14,02 miljoonaa euroa, joka on 3,4 miljoonaa euroa enemmän kuin sitä edeltävänä vuonna. Eekoolla oli vuoden 2022 lopussa 70 553 asiakasomistajaa ja S-ryhmän asiakasomistajatalouksia oli 84,7 % alueen kaikista talouksista.

Eekoon työtyytyväisyys kaikkien aikojen paras

Syksyllä 2022 tehdyn työyhteisötutkimuksen mukaan eekoolaisten työtyytyväisyys oli kaikkien aikojen paras. Eekoolaiset arvostavat erityisesti hyvää johtamista, palkitsemisen oikeudenmukaisuutta, tehokasta päätöksentekoa ja sujuvaa yhteistyötä. Eekoo on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista.

Eekoo on henkilöstömäärällään merkittävä työllistäjä maakunnassa. Eekoon henkilöstömäärä oli vuoden 2022 lopussa 979, mikä on 30 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Kesällä 2022 Eekoossa työskenteli yhteensä 300 kesätyöntekijää ja heidän lisäksi 290 Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijaa.

Yhtenä painopistealueena on henkilöstön kattavien työsuhteiden (30 viikkotuntia tai enemmän) tarjoaminen yhä useammalle eekoolaiselle. Tämän avulla varmistetaan työntekijöiden hyvä työtyytyväisyys ja riittävä toimeentulo. Kattavien työsuhteiden piirissä vuonna 2022 oli yli 62 % eekoolaisista.

Eekoo palkitsi henkilöstöään maksamalla tulospalkkioita yhteensä 1,7 miljoonaa euroa sosiaalikuluineen. Koko henkilökunta sai ylimääräisen 400 euron tulospalkkion Eekoon varsinaisen palkitsemisohjelman lisäksi.

Olen erittäin ylpeä erinomaisesta henkilöstömme työtyytyväisyydestä ja siitä, että olemme suotuisan kehityksen myötä pystyneet palkitsemaan henkilökuntaamme kaikkien aikojen suurimmalla tulospalkkiolla, iloitsee Eekoon toimitusjohtaja Juha Riikola.

Eekoo on edelläkävijä vastuullisuudessa

Eekoon co2-päästöt ovat edelleen vähentyneet mm. energiatehokkaiden investointien myötä. ABC Viipurinportin maakaasulämmitys korvattiin maalämmöllä ja samalla uusittiin liikennemyymälän kylmälaitteet. Eekoon merkittävät investoinnit energiatehokkuuteen ja päästöjen vähenemiseen jatkuvat myös tulevina vuosina.

Eekoon kiinteistöissä alennettiin pysyvästi sisäilman lämpötilaa yhdellä asteella vuonna 2022. Ilmanvaihtokoneiden ilmamäärät on optimoitu ja kaikki valaistus sisällä sekä ulkona on ohjattu tarpeenmukaiseen minimiin. Merkittävää energiasäästöä ovat jo aiempinakin vuosina tuoneet mm. ovelliset kylmäkalusteet, nykyaikaiset kylmälaitejärjestelmät, LED-valaistus, lämpöpumput, aurinkopaneelit sekä talotekniikan ja kylmäjärjestelmien optimointi.

Eekoon vuonna 2022 käyttämästä sähköstä 100 % oli päästötöntä sähköä, josta 80 % tuotettiin omalla tuulivoimalla ja aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköjärjestelmät tuottavat parhaimmillaan noin viidenneksen toimipaikan kuluttamasta sähköstä. Tehokkaimmillaan niiden tuotanto on kesäisin, jolloin kylmälaitteet kuluttavat eniten sähköä.

Eekoon jätteet eivät mene kaatopaikalle, vaan ne kierrätetään ja uudelleen käytetään 80-prosenttisesti. Energiajae menee energiapolttoaineeksi, jolloin jätehuollon kokonaishyötykäyttö on 100 %.

Eekoon marketit ja ravintolat hillitsevät ruoasta syntyvää hävikkiä monin eri tavoin. Asiakkaille annetaan marketeissa erillinen ilta-alennus jo aiemmin alennetuista elintarvikkeista ja myymälöissämme on myynnissä edullisesti hedelmien ja vihannesten hävikkilaatikoita. Ylijäämäruokaa myytiin ravintoloista ResQ Clubin kautta lähes 7 000 annosta. Eekoon ruokakaupat antavat myös ruoka-apua erilaisten järjestöjen tai yhdistysten kautta ja ruoka-apu tavoittaa lähes 1500 avunsaajaa viikoittain.

Eekoo tekee laajasti yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, joka luo hyvinvointia ja työtä toimialueen asukkaille. Vuonna 2022 Eekoo osti yhteensä 8,5 miljoonalla eurolla tuotteita myytäväksi 89 paikalliselta yhteistyökumppanilta, sekä paikallisia palveluostoja 11,8 miljoonalla eurolla yli 330 eteläkarjalaiselta yritykseltä. Paikallisten tuotteiden määrää lisättiin kaikissa myymälöissämme, kun marketeissamme otettiin kesäkuussa käyttöön ”Elämänmakuista Etelä-Karjalasta” -hyllypäädyt ja hyllynreunamerkit. Näiden hyllyjen päätyihin kootaan vaihtelevasti erilaisia paikallisia tuotteita, jotka ovat tuotettu tai jalostettu Etelä-Karjalassa.

Eekoo on vahvasti tukemassa paikallista urheilua ja kulttuuria mm. Kannustajat-ohjelman kautta. Eekoo muistaa stipendein ansioituneita opintonsa päätökseen saaneita nuoria, joiden opinnot ovat liittyneet Eekoon toimialoihin.

Investoinnit Etelä-Karjalaan yhteensä 9,2 miljoonaa euroa

Etelä-Karjalan Osuuskaupan vuosien 2022–2023 suurin investointi, Original Sokos Hotel Lappeen peruskorjaus alkoi marraskuussa 2022 ja valmistuu tänä vuonna huhtikuun puolessa välissä. Remontti käsittää 135 huonetta, joka on yli puolet hotellin kapasiteetista. Majoituskerroksien yleiset tilat uudistetaan samalla täysin. OSH Lappeen peruskorjauksen kokonaisbudjetti on 7 miljoonaa euroa ja rakentaminen on toteutettu lähes täysin paikallisin voimin. Kohteen pääurakoitsijana toimii lappeenrantalainen Maalausliike Sami Ahtiainen Oy.

Eekoon investoi sähköautojen latausasemaverkostoon menneenä vuonna. Kesän 2022 loppuun mennessä ABC-latauspisteitä oli Eekoon toimipaikkojen yhteydessä jo yhteensä 56 kappaletta. Avauksissa satsattiin erityisesti teho- ja suurteholataukseen. ABC-latauksen sähkö on 100-prosenttisesti uusiutuvista lähteistä, tuulivoimalla tuotettua.

S-market Kourulan rakentaminen alkoi suunnitellusti Lappeenrannan Kourulaan Helsingintien varteen. Investoinnin kokonaiskustannusarvio on 4,3 miljoonaa euroa. Myymälä avataan kesäkuussa 2023 ja tulee työllistämään 7–8 työntekijää.

Eekoo jatkaa asiakasomistajien palvelutarjonnan parantamista ja tänä vuonna kokonaisinvestointeihin on varattu yli 11,5 miljoonaa euroa.

Eekoon myynti ja tulos kasvoi viime vuonna

Etelä-Karjalan Osuuskaupan verollinen kokonaismyynti vuonna 2022 oli 427 miljoonaa euroa, joka kasvoi 44 miljoonaa euroa (11 %) edelliseen vuoteen verrattuna. Eekoon operatiivinen tulos oli 14,6 miljoonaa euroa, joka on 5,1 miljoonaa euroa edellisvuotta parempi. Etelä-Karjalan Osuuskaupan talous ja vakavaraisuus ovat vahvalla tasolla ja omavaraisuusaste oli 84,3 %.

Eekoon edustajisto on kevätkokouksessaan 14.3.2023 päättänyt jakaa lähes 3 miljoonan euron ylijäämänpalautuksen Eekoon asiakasomistajille.

 

Etelä-Karjalan Osuuskaupan vuosi 2022

  • 979 eekoolaista
  • Verollinen myynti 427 miljoonaa euroa
  • Operatiivinen tulos 14,6 miljoonaa euroa
  • Bonusta, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta 14,02 miljoonaa euroa
  • Asiakasomistajia 70 553, asiakasomistajien talouspeitto 84,7 %
  • Henkilöstön työtyytyväisyys kaikkien aikojen paras
  • Asiakasomistajien palveluiden kehittämiseen 9,2 miljoonaa euroa
  • Investointien paikalliset ostot Etelä-Karjalasta 6,2 miljoonaa euroa
  • Paikalliset tuoteostot Etelä-Karjalasta 8,5 miljoonaa euroa
  • Paikalliset palveluostot Etelä-Karjalasta 11,7 miljoonaa euroa

 

Lisätietoja: Etelä-Karjalan Osuuskauppa, toimitusjohtaja Juha Riikola, puh. 010 7620 010, juha.riikola@sok.fi