Eekoo palkitsi vuonna 2023 asiakasomistajia ennätyksellisesti lähes 16 miljoonalla eurolla


08.03.2024

Eekoolla on yli 72 000 asiakasomistajaa

Bonusta, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta maksettiin vuonna 2023 asiakasomistajille lähes 16 miljoonaa euroa, joka on 1,6 miljoonaa euroa enemmän kuin sitä edeltävänä vuonna. Eekoolla oli vuoden 2023 lopussa 72 001 asiakasomistajaa ja S-ryhmän asiakasomistajatalouksia oli 86,6 % alueen kaikista talouksista.

Eekoolla S-ryhmän paras henkilöstön työtyytyväisyys

Vuosittain henkilöstölle tehtävässä työyhteisötutkimuksessa Eekoo sai historiansa parhaimman tuloksen, kun henkilökunnan tyytyväisyyttä mittaava indeksi kohosi lähes kahdella, sen ollessa nyt jo 81,1. Henkilökunnasta tutkimukseen vastasi ennätykselliset 97 %. Tuloksissa korostuu erityisesti hyvän työnantajakuvan positiivinen kehitys. Hyvä arjen johtaminen luo hyvää fiilistä ja henkilöstö kokee, että Eekoo on kehittynyt oikeaan suuntaan. Peräti 93 % tutkimukseen vastanneista suosittelisi Eekoota työnantajana. Eekoo sai jälleen tunnustuksen vuoden 2023 Suomen innostavimmat työpaikat -tutkimuksessa.

Eekoo on henkilöstömäärällään merkittävä työllistäjä maakunnassa. Eekoon henkilöstömäärä oli vuoden 2023 lopussa 958. Kesällä 2023 Eekoossa työskenteli yhteensä reilu 300 kesätyöntekijää ja heidän lisäksi 300 Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijaa.

Yhtenä painopistealueena on henkilöstön kattavien työsuhteiden (30 viikkotuntia tai enemmän) tarjoaminen yhä useammalle eekoolaiselle. Tämän avulla varmistetaan työntekijöiden hyvä työtyytyväisyys ja riittävä toimeentulo. Kattavien työsuhteiden piirissä vuonna 2023 oli yli 64 % eekoolaisista.

Eekoo palkitsi henkilöstöään maksamalla tulospalkkioita lähes 2 miljoonalla eurolla sosiaalikuluineen. Varsinaisen palkitsemisohjelman lisäksi henkilöstö sai ylimääräisen 400 euron tulospalkkion. Tulospalkitsemisen lisäksi Eekoo palkitsee henkilökuntaansa laajasti ja henkilöstö saa mm. S-ryhmän henkilöstöedut, ePassiedun, maksuttomat työkengät ja vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen. Työntekijä saa myös palkalliset työmerkkipäivävapaat oltuaan S-ryhmässä työsuhteessa 10, 20, 30 tai 40 vuotta. Käytössä on myös mm. henkilöstön työhyvinvointipäivät, mahdollisuus omailmoitteiseen sairauspoissaoloon ja erilaiset valmennukset.

Olen erityisen ylpeä siitä, että henkilöstömme työtyytyväisyys on S-ryhmän paras. Olemme pystyneet palkitsemaan ammattitaitoista henkilökuntaamme kaikkien aikojen suurimmalla tulospalkkiolla, iloitsee Eekoon toimitusjohtaja Juha Riikola.

Eekoo on edelläkävijä vastuullisuudessa

Eekoon vuonna 2023 käyttämästä sähköstä 100 % oli päästötöntä sähköä, josta noin 80 % tuotettiin omalla tuulivoimalla ja aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköjärjestelmät tuottavat parhaimmillaan noin viidenneksen toimipaikan kuluttamasta sähköstä. Tehokkaimmillaan niiden tuotanto on kesäisin, jolloin kylmälaitteet kuluttavat eniten sähköä. Eekoo käyttää nyt 100 % uusiutuvaa vihreää kaukolämpöä Lappeenrannan Energia Oy:n ja Imatran Lämpö Oy:n kaukolämpökohteissa. Energiatehokkuusinvestointien myötä Eekoon kiinteistöissä ei käytetä lämmitykseen maakaasua eikä öljyä.

Eekoon jätteet kierrätetään ja uudelleen käytetään 84-prosenttisesti. Kierrätyskelvoton loppuosa jätteestä menee energiapolttoaineeksi, jolloin jätehuollon kokonaishyötykäyttö on 100 %.

Eekoon marketit ja ravintolat hillitsevät ruoasta syntyvää hävikkiä monin eri tavoin. Asiakkaille annetaan marketeissa erillinen ilta-alennus jo aiemmin alennetuista elintarvikkeista ja myymälöissämme on myynnissä edullisesti hedelmien ja vihannesten hävikkilaatikoita. Ylijäämäruokaa myytiin ravintoloista ResQ Clubin kautta lähes 7 500 annosta. Eekoon ruokakaupat antavat myös ruoka-apua erilaisten järjestöjen tai yhdistysten kautta ja ruoka-apu tavoittaa lähes 1500 avunsaajaa viikoittain.

Eekoo tekee laajasti yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, joka luo hyvinvointia ja työtä toimialueen asukkaille. Kaikissa Eekoon marketeissa on käytössä Elämänmakuista Etelä-Karjalasta -hyllynpäädyt, joissa on koottuna erilaisia paikallisia tuotteita. Syksyllä 2023 järjestettiin Eekoon Prismoissa lähituottajamarkkinat, jotka kokosivat yhteen ison joukon paikallisia tuottajia esittelemään eteläkarjalaisia makuja. Vuonna 2023 Eekoo osti yhteensä 8,0 miljoonalla eurolla tuotteita myytäväksi 80 paikalliselta yhteistyökumppanilta, sekä paikallisia palveluostoja 10,6 miljoonalla eurolla lähes 320 eteläkarjalaiselta yritykseltä.

Eekoo on vahvasti tukemassa paikallista urheilua ja kulttuuria mm. Kannustajat-ohjelman kautta. Eekoo muistaa stipendein ansioituneita opintonsa päätökseen saaneita nuoria, joiden opinnot ovat liittyneet Eekoon toimialoihin.

Investoinnit Etelä-Karjalaan yhteensä 9,5 miljoonaa euroa

Etelä-Karjalan Osuuskaupan vuosien 2022–2023 suurin investointi, Original Sokos Hotel Lappeen peruskorjaus valmistui huhtikuussa 2023. Peruskorjaukseen kuului yli puolet hotellin huonekapasiteetista ja majoituskerroksien yleiset tilat uudistettiin samalla täysin. OSH Lappeen peruskorjauksen kokonaiskustannus oli 5,8 miljoonaa euroa ja rakentaminen toteutettiin lähes täysin paikallisin voimin. Kohteen pääurakoitsijana toimi lappeenrantalainen Maalausliike Sami Ahtiainen Oy.

S-market Kourula avattiin kesäkuussa 2023 ja investoinnin kokonaiskustannus oli 4,3 miljoonaa euroa. Kiinteistön rakentaminen toteutettiin täysin paikallisin voimin ja kohteen pääurakoitsijana toimi Rakennusliike Evälahti Oy. Uusi myymälä työllistää vakituisesti 10 henkilöä.

Eekoo jatkaa vahvaa asiakasomistajien palvelutarjonnan parantamista ja tänä vuonna kokonaisinvestointeihin on varattu yli 16,1 miljoonaa euroa. Suurimpina investointeina on Prisma Lappeen rakentaminen sekä digitaalisiin palveluihin panostaminen.

Eekoon myynti ja tulos uuteen ennätykseen

Etelä-Karjalan Osuuskaupan verollinen kokonaismyynti vuonna 2023 oli 448 miljoonaa euroa, joka kasvoi 20 miljoonaa euroa (5 %) edelliseen vuoteen verrattuna. Eekoon operatiivinen tulos oli 18,0 miljoonaa euroa, joka on 3,4 miljoonaa euroa edellisvuotta parempi. Etelä-Karjalan Osuuskaupan talous ja vakavaraisuus ovat vahvalla tasolla ja omavaraisuusaste on 84,8 %.

Etelä-Karjalan Osuuskaupan vuosi 2023

• 958 eekoolaista
• Verollinen myynti 488 miljoonaa euroa
• Operatiivinen tulos 18 miljoonaa euroa
• Bonusta, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta lähes 16 miljoonaa euroa
• Asiakasomistajia 72 001, asiakasomistajien talouspeitto 86,6 %
• Henkilöstön työtyytyväisyys kaikkien aikojen paras
• Asiakasomistajien palveluiden kehittämiseen 9,5 miljoonaa euroa
• Investointien paikalliset ostot Etelä-Karjalasta 5,6 miljoonaa euroa
• Paikalliset tuoteostot Etelä-Karjalasta 8,0 miljoonaa euroa
• Paikalliset palveluostot Etelä-Karjalasta 10,6 miljoonaa euroa

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa, toimitusjohtaja Juha Riikola, puh. 010 7620 010, juha.riikola@sok.fi