Eekoon työntekijät olivat koronavuoden sankareita


26.02.2021

Ennätyksellisen paljon hyötyä Eekoon asiakasomistajille

Asiakasomistajien myynti kehittyi 4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Asiakasomistajille palautui Bonuksena ja maksutapaetuna 10 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 lopussa asiakasomistajia oli yhteensä 67 742.

Eekoon työtyytyväisyys erinomaisella tasolla ja henkilöstölle kattavampia työsuhteita

Eekoon henkilöstömäärä oli vuoden 2020 lopussa 885, mikä on 97 henkilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kesän aikana Eekoo tarjosi töitä yli 300 kesätyöntekijälle ja harjoittelijalle. Eekoo on henkilöstömäärällään merkittävä työllistäjä maakunnassa.

Lokakuussa tehdyn työyhteisötutkimuksen mukaan Eekoon henkilöstön työtyytyväisyys oli kaikkien aikojen paras ja nousi jo neljättä vuotta peräkkäin. Eekoo on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista 2020. Tämän tunnustuksen saavuttaa vain parhaisiin tuloksiin päässeet niistä sadoista suomalaisista organisaatioista, jotka ovat toteuttaneet Eezy Spiritin henkilöstötutkimuksen.

Koronavuonna tärkeintä oli oman vakituisen henkilöstön työllistäminen ja ristiintyöskentelyä toimialalta toiselle tehtiin vuonna 2020 ennätyspaljon. Moniosaamisen kasvattaminen ja sitä kautta kattavampien työsuhteiden tarjoaminen on tärkeä henkilöstön sitoutumista ja työtyytyväisyyttä lisäävä asia.

Koronavuonnakin Eekoo palkitsi henkilöstöään maksamalla kannuste- ja tulospalkkioita yhteensä lähes 800 000 euroa sosiaalikuluineen.

Eekoon henkilöstö on tehnyt upeaa työtä ja heitä voikin kutsua koronavuoden sankareiksi. Eekoolaiset ovat olleet työssä etulinjassa ja varmistaneet alueen huoltovarmuutta tässä poikkeuksellisessa tilanteessa huolehtien niin asiakkaiden kuin omasta turvallisuudesta toimipaikoissamme. Henkilöstömme on sitoutunutta ja kaikki ovat rohkeasti ja hyvällä asenteella pystyneet toimimaan koronavuoden haastavissa tilanteissa” Eekoon toimitusjohtaja Juha Riikola kiittelee.

Eekoon vastuullisia tekoja

Jatkoimme viime vuonna vastuullisuuden kehittämistä. Vastuullisuus ja paikallisuus on osa osuustoimintaa ja siksikin meille erittäin tärkeä asia. Vastuullisuustyö on mukana arjessamme jatkuvasti enenevissä määrin.” Riikola kertoo.

Tilikaudella on tehty useita energiasäästö-toimenpiteitä, mm. jatkettu LED-valojen asennuksia toimipaikoissa ja kehitetty kiinteistötekniikkaa energiatehokkaammaksi. Menneenä vuotena käynnistettiin uusien aurinkosähkövoimaloiden tuotanto ja niiden lisäämistä Eekoon toimipaikkoihin kartoitetaan. Useiden marketien kylmäkalusteisiin jatkettiin ovien asennuksia, jotka vähentävät kylmäsähkön kulutusta sekä lisäävät asiakasviihtyvyyttä myymälöissä. Kylmälaitosten lauhdelämpö hyödynnetään 100 prosenttisesti kiinteistöjen lämmityksissä.

Vuonna 2020 Eekoon käyttämästä sähköstä 65 % tuotettiin omalla tuulivoimalla ja kaikki käytetty sähkö oli hiilidioksidipäästötöntä. Eekoon yhdeksän kiinteistön katoilla on yhteensä lähes 8 000 aurinkopaneelia, jotka tuottavat vuodessa sähköä noin 1800 MWh. Tämä vastaa noin 180 omakotitalon tai 900 kerrostaloasunnon vuotuista sähkönkulutusta. Vuoden 2020 kokonaisenergiankulutuksessa oli edelliseen vuoteen verrattuna säästöä noin 5 %.

Eekoon jätteistä kierrätetään ja uudelleen käytetään 81 % ja energiajae menee energiapolttoaineeksi, jolloin jätehuollon kokonaishyötykäyttö on 100 %. Jätteitä ei mene kaatopaikalle, eikä massapolttoon.

Yhtenä vastuullisuustekona Eekoon marketit ja ravintolat hillitsevät ruoasta syntyvää hävikkiä monin eri tavoin. Eekoon kaikki ruokakaupat antavat ruoka-apua 17 järjestön tai yhdistyksen kautta. Ruoka-apu tavoittaa lähes 1600 avun saajaa viikoittain. Tämän lisäksi asiakkaille annetaan marketeissa erillinen ilta-alennus jo aiemmin alennetuista elintarvikkeista ja ravintolat myyvät ResQ Clubin kautta ylijäämäruokaa, joka muutoin menisi hävikkiin.

Eekoo tekee myös yhteistyötä hyvin laajasti eteläkarjalaisten yritysten ja toimipisteiden kanssa, jolla on suora vaikutus eteläkarjalan väestön työllistymiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Vuonna 2020 Eekoo osti 121 paikalliselta yritykseltä tai toimipisteeltä tuotteita myyntiin noin 10 miljoonalla eurolla. Paikalliset palveluostot 280 eteläkarjalaisilta yritykseltä tai toimipisteeltä olivat 11,5 miljoonaa euroa.

Vuonna 2020 maakunnan lasten- ja nuorten harrastustoimintaa tuettiin 25 000 eurolla Kannustajat-ohjelman kautta. Eekoo oli myös aktiivisesti mukana tukemassa paikallisten ja valtakunnallisten hyväntekeväisyysjärjestöjen, esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n ja Mannerheimin lastensuojeluliiton toimintaa Etelä-Karjalassa. Kaikkiaan Eekoo tuki paikallisia seuroja ja yhdistyksiä yli 87 000 eurolla.

Vuonna 2020 Eekoo hankki defibrillaattoreita eri toimipaikkoihin niin, että sydänkäynnistyslaite löytyy nyt jokaisesta Eekoon toimialueen kunnasta ja kaupungista. Defibillaattoreita on nyt yhteensä 21 eri toimipaikassa.

Vastuullisen matkailutuottajan tunnustuksena Eekoon omistama Original Sokos Hotel Lappee saa käyttää Green Key -ympäristömerkkiä. Hotelli tukee myös WWF:n työtä saimaannorpan suojelemiseksi. Eekoon autokauppa on sertifioitu ympäristönhallintajärjestelmään ja laadunhallintastandardiin.

Palveluverkoston kehittämiseen investoitiin yhteensä 13,6 miljoonaa euroa

Eekoo jatkoi toimipaikkaverkoston kehittämistä 13,6 miljoonalla eurolla. Investoinnin kokonaismäärästä 8 miljoonaa euroa ostettiin eteläkarjalaisilta yrityksiltä.

Eekoo aloitti Lappeenrannan Prisma-Korttelin laajennuksen ja saneerauksen, joka turvaa Etelä-Karjalan vetovoimaisimman kauppapaikan kilpailukykyisimmät palvelut myös tulevaisuudessa.

Eekoo jatkoi myös S-market-ketjun uudistamista. Vuoden 2020 aikana uudistettiin valtaosa Eekoon S-marketeista. Näillä uudistuksilla turvataan nykyaikaiset palvelut asiakasomistajille Eekoon toimialueella.

Ruoan verkkokaupan voimakkaaseen kysynnän kasvuun vastattiin avaamalla molempiin Prismoihin sekä viiteen S-marketiin ruoan verkkokaupan noutopisteet. Ruoan verkkokaupan myynti vuonna 2020 kymmenkertaistui edellisvuodesta.

Original Sokos Hotel Lappeen yhteydessä toimiva tapahtuma- ja aamiaisravintola uudistettiin ja avattiin uudella nimellä Saga Event Venue. Lappeessa jatkui myös edellisvuonna alkanut standard-huoneiden päivitys.

Syksyllä Lappeenrannan Valtakadulle avattiin uudistettu Amarillo sekä torin laidalta muuttanut karaokeravintola Las Palmas.

Autokaupassa KIA ja Mitsubishi -merkkien myynti- ja esittelytilat muutettiin kesällä Myllykeskukseen ja Autotalo Ripatille rakennettiin Citroën-osasto. Imatralla käynnistettiin vaihtoautokauppaan keskittyvä Eekoon ajoneuvo-outlet.

Eekoon myynti ja tulos kärsi covid-19-pandemiasta ja Venäjän rajan sulkeutumisesta

Etelä-Karjalan Osuuskaupan kokonaismyynti vuonna 2020 oli 369 miljoonaa euroa ja se laski edellisestä vuodesta 4 %. Myynnin vähenemiseen vaikutti koko maailmaa ravisteleva covid 19-pandemia ja erityisesti Etelä-Karjalaan kohdistunut Venäjän rajan sulkeminen. Venäläisten ostosmatkailu väheni kokonaisuudessaan 77 %, joka on euroissa 14,3 miljoonaa.

Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti romahti maaliskuun valmiuslain käyttöönottamisen jälkeen, kun koko toimiala alasajettiin parissa viikossa, jolloin vain take-away -myynti ja kotiinkuljetukset olivat sallittuja. Kokonaisuudessaan MaRa-toimialan myynti laski 33 %. Myös liikennemyymäläkauppa kärsi MaRa-toimialan tavoin kokonaismyynnin laskiessa 10,3 %.

Vähittäiskaupan ilon aiheena oli S-market- ja Sale-ketjujen myynnin kasvu, yhteensä 8,9 %.
Sen sijaan Prismoissa ja Sokoksella myynti laski erityisesti venäjän rajan sulkeuduttua.

Eekoon autokauppojen myynti kasvoi 1,5 %. Lappeenrannan talousalueella Eekoo nousi markkinajohtajaksi uusien autojen ensirekisteröinneissä. Autotalo Ripatti palkittiin vuoden 2020 Suomen parhaana tulokasjälleenmyyjänä Citroën-verkostossa.

Eekoon vertailukelpoinen operatiivinen tulos ennen alaskirjauksia oli 8,3 miljoonaa euroa, joka on noin 4 miljoonaa euroa edellisvuotta heikompi. Tilinpäätökseen tehtiin 2,7 miljoonan euron kertaluonteiset alaskirjaukset, joten lopullinen operatiivinen tulos päätyi 5,6 miljoonaan euroon.

Etelä-Karjalan Osuuskaupan talous ja vakavaraisuus on edelleen vahvalla tasolla. Omavaraisuusaste oli 85 % (ed.v. 84,9).

Lappeenrannan Prisma-Kortteli tarjoaa kilpailukykyisimmät palvelut

Eekoon merkittävin investointi, Lappeenrannan Prisma-Kortteli valmistuu kesän kynnyksellä. Prisma-Korttelin palvelutarjonta monipuolistuu uusien toimijoiden myötä.

Lappeenrannan Prisman laajan uudistuksen yhteydessä avataan myös uusia ravintoloita. Tutun Hesburgerin lisäksi Prismassa palvelevat jatkossa aivan uudet tuttavuudet Pizza & Buffa ja kahvila Presso. Ravintolamaailmasta saa pizzaa, lounasaikana kotiruokaa ja salaattia, iltaisin Fiesta-pöydän texmex-herkkuja.

Helpon syömisen suosio jatkaa kasvuaan. Ihmisten elämänrytmi on muuttunut ja arkeen haetaan sujuvuutta eri keinoin. Pizza & Buffa ja Presso tarjoavat juuri tällaisen mutkattoman aterioinnin tai kahvihetken.

”Olen henkilökuntani kanssa innoissani, kun pääsemme ensi viikolla avaamaan aivan uusia ravintoloita – ja peräti kolme sellaista. Uusilla konsepteilla ja laajalla tarjoomalla pystymme vastaamaan monenlaiseen tarpeeseen ja mielitekoon”, kertoo Prisman ravintoloiden päällikkö Tarja Punkkinen.

Kulkeminen Prismaan ja uuteen ravintolamaailmaan sujuvoituu, kun kaupungin puoleinen uusi sisäänkäynti avataan keskiviikkona 3.3. ravintolamaailman avaamisen yhteydessä.

Sujuvaa ja helppoa asiointia lisää käyttöönotettu Lappeenrannan suurin pikakassa-alue, yhteensä 15 pikakassaa. Ostamisen helppoutta lisäävät uudet, etuhihnattomat kassat, jotka mahdollistavat asioinnin myös isompien kärryostosten kanssa. Pikakassoilla voi ostaa myös ikärajavalvottavia ja alennettuja tuotteita.

Prisma-Korttelin laajennus kasvattaa ulosvuokrattavien liiketilojen määrää ja kauppakäytävä sekä vuokrattavat tilat uusitaan kokonaisuudessaan kevään aikana.

Prisma-Korttelin vuokralaisia ovat Alko, 24 Pesula, Pääasia, Life Finland, Suomen Kultakello, Suutari – ja avainpalvelut Marko Ignatius, Telia Finland, Silmäasema Optiikka, Elisa, DNA Kauppa, LähiTapiola Kaakkois-Suomi, Veikkaus, Novoka, Apteekki Saimaa, AITO hyvän olon kauppa Lappeenranta, Lappeenrannan Työterveys sekä Treenix. Kaikki liiketilat on vuokrattu ja osa vuokralaisista julkaistaan myöhemmin.

Apteekki siirtyy uusiin tiloihin jo 1.3.2021, uudet tilat löytyvät uuden kaupungin puoleisen sisäänkäynnin luota.

Prisman muutostyöt jatkuvat kevään ajan ja uudistus valmistuu toukokuun lopussa, jolloin samasta korttelista saa maakunnan kattavimmat palvelut helposti ja sujuvasti.

Eekoon tulevaisuuden näkymät

Prisma-Korttelin lisäksi myös Imatran Prisman palvelutarjonta ja vetovoimaisuus paranee, kun Motonet avaa uuden myymälänsä keväällä Prismakeskukseen.

Alkaneen vuoden näkymä MaRa-toimialalla on sumuinen ja elpyminen voi kestää pitkään. 8.3.2021 voimaanastuva poikkeustila rajoittaa erityisesti matkailu- ja ravintolatoimialan toimintaedellytyksiä.

Eekoon myynnin ja tuloksen kehitykseen vaikuttaa ratkaisevasti covid-19-rajoitusten kesto ja kuluttajien käyttäytymisen mahdollinen pysyvä muutos. Venäjän raja pysynee koko vuoden kiinni, ja sillä on merkittävät vaikutukset Eekoon liiketoimintaan. Tämän hetken tiedon valossa liikevaihdon ja tuloksen kehittymisen ennustaminen on todella vaikeaa.

Etelä-Karjalan Osuuskaupan vuosi 2020

  • 10 miljoonaa euroa Bonusta ja maksutapaetua
  • Paikalliset ostot Etelä-Karjalasta 10 miljoonaa euroa
  • Paikalliset palveluostot Etelä-Karjalasta 11,5 miljoonaa euroa
  • Myynti 369 miljoonaa euroa
  • Erinomainen henkilöstön työtyytyväisyys
  • 885 eekoolaista
  • 5 % energiansäästö edelliseen vuoteen verrattuna
  • 13,6 miljoonaa euroa asiakasomistajien palveluiden kehittämiseen
  • Investoinneista 8 miljoonaa euroa ostoina Etelä-Karjalasta

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa, toimitusjohtaja Juha Riikola,
puh. 010 7620 010, juha.riikola@sok.fi