Etelä-Karjalan Osuuskauppa on edelläkävijä vastuullisuudessa


30.09.2022

Eekoo on sitoutunut kantamaan oman vastuunsa valtakunnallisissa energiansäästötalkoissa. Eekoo on tehnyt jo useiden vuosien ajan merkittäviä investointeja energiankulutuksen tehostamiseksi sekä oman uusiutuvan energian lisäämiseksi.

Eekoon kiinteistöjen energiatehokkuus on viritetty jo varsin pitkälle, mutta etsimme jatkuvasti uusia yhteisiä tapoja vastata tulevan kauden sähköpiikkeihin ja kuinka vähentää sähköverkon kuormitusta, sanoo Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Riikola.

Sisäilman lämpötilaa on alennettu pysyvästi yhdellä asteella Eekoon kiinteistöissä. Toimipaikkatasolla tämä voi tarkoittaa lämmitysenergian kulutuksessa jopa viiden prosentin laskua. Eekoo osallistuu mahdollisten valtakunnallisten huippukulutuspiikkien ehkäisemiseen ennakoimalla sähkön kulutuksen vähentämistä. Ilmanvaihtokoneiden ilmamäärät on optimoitu ja kaikki valaistus sisällä sekä ulkona on ohjattu tarpeenmukaiseen minimiin.

Vuodesta 2010 Eekoon energiankulutus on vähentynyt yli 40 prosenttia. Eekoossa on mm. investoitu energiatehokkaisiin kylmäkalusteisiin ja -järjestelmiin. Kylmäjärjestelmäinvestointien myötä sähkösyöpöistä yksittäisistä kylmäkalusteista on luovuttu kokonaan. Merkittävää energiasäästöä ovat tuoneet mm. ovelliset kylmäkalusteet, ympäristöystävällisemmät kylmäaineet, LED-valaistus, lämpöpumput, aurinkopaneelit sekä talotekniikan ja kylmäjärjestelmien optimointi.

Eekoon käyttämä sähkö on tuotettu 100 % uusiutuvalla energialla, josta 80 % tuotetaan S-ryhmän omalla tuulivoimalla. Eekoon kiinteistöissä on 10 000 aurinkopaneelia.

Tämän vuoden aikana Eekoossa luovutaan kokonaan maakaasu- ja öljylämmityksistä. Lämmitysmuodot korvataan maalämmöllä tai ilma-vesilämpöpumpuilla. Yhteensä kuusi Eekoon kiinteistöä käyttää maalämpöä. Näillä toimilla on ollut merkittävä vaikutus myymälöiden energiatehokkuuteen.

Eekoossa vuosien varrella tehdyt satsaukset uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen ovat vastuullisuuden edelläkävijyyttä ja osa S-ryhmän tavoitetta olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen vuonna 2025.

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa
toimitusjohtaja Juha Riikola, puh. 010 7620 010, juha.riikola@sok.fi
kiinteistöpäällikkö Mikko Härkönen, puh. 010 7620 016, mikko.harkonen@sok.fi