Etelä-Karjalan Osuuskauppa rakentaa vuosien 2022–2024 aikana koko toimialueensa kattavan sähköautojen latausverkoston


10.11.2021

ABC-latausverkosto rakennetaan Prismojen, ABC-liikennemyymälöiden, hotellin, S-marketien ja Salejen yhteyteen. Latauspisteiden sähkö on 100 % uusiutuvaa energiaa. Kuva: Laura Vesa

 

Ladattavien autojen määrä on voimakkaassa kasvussa. ABC-ketjun arvion mukaan sähköautoja tai ladattavia hybridejä arvioidaan olevan Suomessa vuonna 2030 yli 500 000. Kasvava ladattava sähköautokanta edellyttää huomattavasti nykyistä laajempaa ja saavutettavampaa latausverkostoa.

– Eekoon toimialueelle rakennetaan kattava lähes 30 latausaseman verkosto ja yhdestä latausasemasta saa samanaikaisesti sähköä kahdesta neljään autoilijaa. Ensimmäiset asennukset alkavat keväällä 2022 ja verkosto valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2024 aikana, kertoo Eekoon vähittäiskaupan toimialajohtaja Petteri Väyrynen.

Ensimmäiseksi latauspisteet valmistuvat Prismojen, Original Sokos Hotel Lappeen, ABC-liikennemyymälöiden sekä kuuden S-marketin yhteyteen lähelle arjen jokapäiväistä asiointia. Suunnitelmissamme on toteuttaa kohteisiin peruslatausasemat ja niiden lisäksi liikenteellisesti keskeisiin paikkoihin teholatausasemat. Kaikki uudet latauspisteet toimivat saman ABC-lataus-brändin alla.

Markkinoiden helpoin ja luotettavin lataus ABC-mobiililla

ABC-latauksen tavoitteena on olla asiakaskokemuksen ja luotettavuuden näkökulmasta markkinoiden johtava latauspalvelun tarjoaja. Tavoitteeseen päästään markkinoiden parhailla laitteilla, helpolla ja nopealla asioinnilla sekä kilpailukykyisellä hinnalla, jonka päälle kertyy Bonusta. Latauksen hinnoittelu perustuu ladatun energian määrään eli kilowattitunteihin.

Asiointi ja maksaminen tapahtuu ABC-mobiililla, jota käyttää jo sadat tuhannet tyytyväiset asiakkaat. Vaihe vaiheelta ABC-mobiilista on kehitetty sovellus, jossa on kaikki autoilijan tarvitsemat palvelut.

100-prosenttisesti uusiutuvaa tuulivoimaa, laitteet Suomesta

Etelä-Karjalan Osuuskaupan ja S-ryhmän tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Olennainen osa tätä tavoitetta on, että kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Näin ollen myös ABC-latauksen käyttäjät ajavat täysin uusiutuvalla sähköllä, joka on pääosin S-ryhmän itse tuottamaa uusiutuvaa tuulivoimaa. ABC-ketjun tavoitteena on etsiä kustannustehokkaita ja teknisesti toimivia ratkaisuja vähentämään liikenteen fossiilisia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa.

Laitteistot toimittaa kotimainen sähkölatauslaitteiden edelläkävijä Kempower, jonka laitteistoista asiakkaat ovat antaneet tyytyväistä palautetta. Kempowerin laitteistot rakennetaan Lahdessa.

S-ryhmä sähköistämässä koko Suomen

Etelä-Karjalan Osuuskaupan latauspisteverkoston laajentaminen on osa S-ryhmä-tasoista hanketta. S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. Latausasemia tulee yhteensä noin 1000.

Ajantasaisen tiedon latausverkostosta voi tarkastaa ABC-mobiilista tai ABC-ketjun verkkosivuilta.

 

Lisätietoja:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Petteri Väyrynen, vähittäiskaupan toimialajohtaja, puh. 010 7620 011, petteri.vayrynen@sok.fi