Henkilöstöetujen määrä ja laatu kertoo arvostuksesta


Meillä on todella monipuoliset henkilöstöedut, jotka lisäävät merkittävästi työntekijöidemme kokonaisansioita. Rahan arvoisten etujen lisäksi tarjoamme omalle väellemme tukun aineettomia etuja, jotka lisäävät työhyvinvointia, tukevat työssä viihtymistä ja mahdollistavat oman osaamisen kehittämisen

12.11.2023

Osuuskauppojen henkilöstöetuja on kehuttu Suomen parhaimmiksi. Onko todella näin?
– Allekirjoitan tämän väitteen ehdottomasti. Meillä on todella monipuoliset henkilöstöedut, jotka lisäävät merkittävästi työntekijöidemme kokonaisansioita. Rahan arvoisten etujen lisäksi tarjoamme omalle väellemme tukun aineettomia etuja, jotka lisäävät työhyvinvointia, tukevat työssä viihtymistä ja mahdollistavat oman osaamisen kehittämisen, Etelä-Karjalan Osuuskaupan henkilöstö- ja viestintäjohtaja Päivi Jäkälä kuvailee.

Suomalaisten mielestä henkilöstöetujen määrä ja laatu kertoo siitä, kuinka paljon työnantaja arvostaa työntekijöitään. Ihmiset ovat jopa valmiita vaihtamaan työpaikkaansa parempien työsuhde-etujen vuoksi, vaikka palkka pysyisi ennallaan.

– Työsuhde-eduilla on suuri merkitys henkilöstön veto- ja pitovoiman näkökulmasta. Tästä syystä meillä Eekoossa on jatkuvasti parannettu työntekijöiden palkitsemisen kokonaisuutta. Avokätisellä palkitsemisella osoitamme arvostusta eekoolaisia kohtaan ja korostamme, että henkilöstö tekee merkityksellistä ja tärkeää työtä tuottaessaan etuja ja palveluja eteläkarjalaisille ihmisille, Päivi Jäkälä perustelee.

Päivi Jäkälä

– Jokaisen eekoolaisen työllä on vaikutusta asiakasomistajiemme elämään ja arjen sujuvuuteen, Eekoon henkilöstö- ja viestintäjohtaja Päivi Jäkälä korostaa.

Tuhansien eurojen hyöty vuodessa

Miten paljon taloudellista hyötyä eekoolaisuudesta kertyy vuositasolla? Päivi Jäkälällä on tästä laskelma, jossa on arvioitu etujen vaikutusta keskiarvokulutuksella, sisältäen muun muassa ruoka- ja vaateostot, parturi-kampaamopalvelut sekä autohuollot ja -pesut.

– Nykyiset ostoedut ja muut palkitsemismuotomme huomioiden eekoolaiselle nelihenkisen perheen äidille tai isälle kertyy hyötyä 308 euroa kuukaudessa eli melkein 3 700 euroa vuodessa peruspalkan päälle. Yhden hengen taloudessa henkilöstöetujen ja palkitsemisen kokonaisvaikutus on 241 euroa kuukaudessa ja lähes 2 900 euroa vuodessa. Kun mukaan lasketaan Bonus ja muut asiakasomistajalle rahana maksettavat edut, luvut kasvavat tuntuvasti.

Ostoetuja työntekijät saavat S-ryhmän yli 1 900 toimipaikasta sekä yhteistyökumppaneilta. Esimerkiksi S-ryhmän ravintoloissa henkilökunta maksaa aina 25 prosenttia vähemmän.

– Kaupan puolella ostoedut vaihtelevat 3–15 prosentin välillä, ja nyt marraskuussa tarjoamme eekoolaisille ekstraetuna omista Prismoista, Sokokselta ja Emotionista ostetuista käyttötavaroista tupla-alennuksen.

Tulospalkkioita ja kattava työterveyshuolto

Merkittävä rahallinen etu on myös tulospalkkiojärjestelmä, jonka piirissä on koko osuuskaupan henkilöstö.
– Tulospalkkio on maksimissaan noin yksi euro per tehty työtunti, ja se maksetaan kaksi kertaa vuodessa työryhmäkohtaisesti sen mukaan, miten asetetut tavoitteet on saavutettu. Päälle tulee vielä mahdollisuus saada 400 euroa vuositason mittareiden toteutuessa.

Eekoo on maksanut kiitoksena hyvin onnistuneesta vuodesta työntekijöille myös ylimääräisen tulospalkkion useana vuonna.

– Nyt marraskuussa maksuun lähtee 400 euroa jokaista eekoolaista kohti. Sen lisäksi työntekijät saavat vuosittain kunnollisen joululahjan, kuten tänä vuonna tunnetun brändin vaelluskengät.

Taloudellista hyötyä kertyy myös Eekoon kustantamasta vapaa-ajan tapaturmavakuutuksesta, ilmaisista työkengistä sekä ePassille vuosittain ladattavasta 120 eurosta liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuuripalvelujen käyttöä varten. Syntymäpäivätkin huomioidaan, ja täysien vuosikymmenten työvuosikertymät tuovat mukanaan lomaa tai rahaa, kunkin oman valinnan mukaisesti.

– Eikä pidä unohtaa meidän kattavaa työterveyshuoltoamme, johon sisältyvät myös yhä tarpeellisemmiksi käyneet mielen hyvinvointiin liittyvät palvelut, muun muassa lyhytpsykoterapia.

Aineettomalla palkitsemiselle suuri merkitys

Päivi Jäkälä muistuttaa, että eekoolaisuuteen sisältyy paljon myös aineetonta palkitsemista, muun muassa työhyvinvointipäiviä, henkilöstöjuhlia, ansio- ja kunniamerkkien jakotilaisuuksia sekä erilaisia huomiointeja hyvin tehdystä työstä.

– Työssä koetaan palkitsevaksi myös selkeät työnkuvat, kannustava ja yhteishenkeä kasvattava työilmapiiri sekä hyvä johtaminen, jolla varmistetaan arjen sujuvuus, kuulluksi tuleminen ja palautteen saaminen, samoin mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön.

Eekoolaiset arvostavat niin ikään mahdollisuutta vaihteleviin urapolkuihin sekä oman osaamisen kehittämiseen erilaisten tutkintojen, koulutusten ja valmennusten avulla. Opiskelevia työntekijöitä palkitaan vuosittain 500 euron stipendeillä.

– Entä mikä on arvo sille, että työntekijä voi vaihtaa työpaikkaa osuuskaupasta toiseen sisäisellä siirrolla työsuhteen katkeamatta, Päivi Jäkälä pohtii.

eekoolaisia ryhmäkuvassa

Eekoolaisten henkilöstökokemus on parantunut vuosi vuodelta.

——–

Mitä mieltä Eekoon henkilöstöeduista?

Susanna Tuusvuori-Toivola, päätyösuojeluvaltuutettu, myyjä, lähes 19 vuotta Eekoossa

– Meillä on todella kattavat henkilöstöedut. Niiden merkitystä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, koska niihin on niin tottunut. Keskitän kyllä kaikki mahdolliset ostokset omaan osuuskauppaan, nyt marraskuussa saamme jopa tupla-alennukset eli –30 % Sokoksen ja Prisman käyttötavarasta. Autopesun hinnasta henkilökunnalta lähtee puolet pois ja ravintoloissa syödään aina halvemmalla. S-mobiilista selviää, että olen saanut viimeisen 12 kuukauden aikana eekoolaisena ostoetuja yhteensä 1 252 euroa, mikä on hieman enemmän kuin samana aikana kertyneet Bonukset. Lisäksi saan henkilökunta-alennuksia LähiTapiolan vakuutuksista.

– Isossa osuuskaupassa on myös mahdollista vaihtaa työpaikkaa. Itse olen aloittanut ABC Viipurinportissa, jota siirryin Myllyn kahvilaan ja sieltä Prismaan. Kun 20 vuotta Eekoossa tulee täyteen, saan kahden viikon ylimääräisen palkallisen loman.

Susanna

 

Rita Varis, myyjä, vajaa vuosi Eekoossa

– Käytän paljon S-ryhmän palveluja, koska henkilöstöedut ovat todella hyviä, ja ne saa Bonusten päälle. Isossa perheessä puhutaan vuodessa todella merkittävistä summista. Muistuttelen aina lapsiakin käyttämään S-Etukorttia, koska ostoedut ovat perhekohtaisia. Hyödynnämme paljon sitäkin, että henkilökunta saa S-ryhmän hotelleista hyvätasoisia huoneita huokeaan hintaan. ePassi on henkilökohtainen, ja sitä olen käyttänyt muun maussa kylpylässä omaan sisäänpääsymaksuuni.

– Kyllä saa olla hyvillään tällaisista eduista. Tulospalkkaakin tulee tuntuvia summia, yhdellä kertaa jopa 750 euroa. Tässä on sellainen hyvä kierre – mikä Eekoolta tulee, se Eekoolle menee.

Rita