Juhannusostokset voi tehdä ilman ruuhkia


19.06.2013

Keskikesän juhlijat täyttävät ruokakaupat tällä viikolla. Sillin myynti kolminkertaistuu ja perunaa ostetaan tuplasti arkea enemmän. Jos haluaa valita kärryihinsä kesän uutuustuotteita ilman ruuhkia, kannattaa taktikoida ja jakaa ostoksia useammalle päivälle.

Perunaa, silliä ja voita, tuoretta kalaa, lihaa, makkaraa ja juhannusjuomia. Siinä on tiivistetysti suomalaisen ostoslista juhannukseksi. Vuosittain listaan pääsee jotain erikoistakin. Tällä viikolla ostoskärryihin laitetaan uutuusmakkaroita kuten Atrian Wilhelm Pepperoni-Salami, Hiilloksen Välimeri ja Snellmanin Nauta Eetvartti sekä HK:n Camping Savupitkä.

Lihalistalle saattaa päästä Atrian Cajun Viljaporsaan Ohut Leike sekä HK:n Rypsiporsaan Karamelli- tai Salmiakkipossu. Suomalaisten ikisuosikkeja ovat porsaan lihavartaat, grillikyljet sekä isot marinoidut ulkofileepihvit.

Grillimakkaroiden myynti kasvaa juhannusviikolla 120 prosenttia ja pekonien 100 prosenttia. Tuoretta kalaa myydään tuplasti, lihan myynti kasvaa 30 prosenttia. Valmisruoista menestyvät majoneesisalaatit sekä kebakkotyyliset grilliin sopivat jauhelihavalmisteet.

Uutuusjuomia ilman hyttysiä

Oluen myynti kasvaa juhannuksena noin 40 prosenttia, siiderin 60 prosenttia. Jos haluaa sammuttaa janonsa erilaisella juomalla, voi kokeilla kesän erikoisuuksia. Panimojuomien joukkoon on tullut jo pitkään Keski-Euroopassa suosittuja mietoja Radler-juomasekoituksia.
Ensimmäisenä Suomeen lanseerattiin Foster’s Radler, olut, johon on lisätty 60 prosenttia sitrusvirvoitusjuomaa. Juomasekoituksen alkoholipitoisuus on 2,0 %.

Ja jotta janojuomista voisi nauttia rauhassa, juhannusjuhlijoiden ostoslistoissa lukee myös ”hyttysmyrkky”. Hyttyskarkotteita myydään juhannusviikolla kolmenkertainen määrä tavalliseen kesäviikkoon verrattuna.

Näin vältät ostosruuhkat

Ruokakauppojen käytävillä on kuhinaa koko juhannusviikon. Hiljaisempiakin hetkiä on: keskiviikkona on vähän hiljaisempaa, joten jos ostoksensa pystyy ajoittamaan kahteen päivää, kannattaa tuolloin hankkia esimerkiksi kuivatavarat. Tuoreet voi käydä hakemassa esimerkiksi seuraavan päivänä.

Mikäli on suunnitellut käyvänsä kaupassa torstaina, ostokset kannattaa tehdä aamulla tai aamupäivällä. Torstaina kaupat ovat normaalisti auki. Aaton aattona väkimäärä lisääntyy selvästi kello 14 jälkeen ja vilinää riittää useimmiten sulkemisaikaan asti.

Juhannusaattona ruokakaupasta selviää nopeimmin aamukahdeksan ja yhdentoista välillä. Aattona suurin osa kaupoista sulkee ovensa kello 12.
Juhannuspäivänä auki ovat ABC-myymälät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Oman lähikaupan tilanne kannattaa selvittää etukäteen.

Juhannuspäivää seuraavana sunnuntaina suuremmat ruokakaupat saavat olla auki tavalliseen tapaan eli kello 12–18. Pienet, alle 400 neliöiset kaupat voivat avata ovensa jo ennen kahtatoista ja ne saavat olla myös myöhempään auki.

Lähde: SOK Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus