Kauppaa tehdään tosissaan, mutta ei totisesti


12.04.2021

Etelä-Karjalan Osuuskaupan Vuoden 2020 työryhmäksi on valittu Sammonlahden S-market.
Meillä on hienosti yhteen pelaava työryhmä, jossa töitä tehdään tosissaan, mutta ei totisesti, jokaiseen asiakaskohtaamiseen panostaen, Mika Kohvakka, Minna Ekström ja Taru Kungas kuvailevat.

Suomessa on kaiken kaikkiaan reilut 400 S-marketia eri puolilla maata. Niiden toimintaa seurataan ja vertaillaan erilaisten tunnuslukujen valossa. Tässä vertailussa Lappeenrannan Sammonlahden S-market oli viime vuoden listalla hienosti sijalla 6, Eekoon parhaana S-marketina.

Tämä oli yksi keskeinen peruste, miksi Sammonlahden S-market nimettiin äskettäin Eekoon vuoden 2020 työryhmäksi. Myös henkilöstön työtyytyväisyys sekä S-marketin asiakastyytyväisyys ovat kehittyneet suotuisasti. Kaiken lisäksi työryhmä on kasvattanut ja valmentanut useita henkilöitä erilaisiin osuuskaupan päällikkö- ja vastuutehtäviin.

Perussuoritusta paremmin

Meillä on erittäin osaava ja hienosti yhteen hitsautunut työryhmä, jossa korostuvat vastuun kantaminen ja luottamus. Jokainen työntekijä on valmis tekemään perussuoritusta enemmän yhteisen onnistumisen eteen. Myös uudet työntekijät otetaan avoimesti mukaan porukkaan ja perehdytetään nopeasti työtehtäviin, marketpäällikkö Mika Kohvakka kehuu tiimiään. – Olemme kirjava joukko, jossa vallitsee hyvä henki. Osa on tehnyt pitkään töitä yhdessä, mutta tuoreempaakin verta on saatu mukaan tuomaan uudenlaista näkökulmaa tekemiseen. Työssä viihtymisen kannalta on myös tärkeää, että tehdään töitä tosissaan, mutta ei totisesti, Minna Ekström muotoilee.

Työllä on merkitystä

Työssä Minnaa innostaa se, että omalla työpanoksella on todella merkitystä. – Viimeisen vuoden aikana työmme arvostus on selkeästi noussut. Asiakkaamme ovat oivaltaneet, miten merkittävästi päivittäistavarakauppa vaikuttaa arjen sujuvuuteen.

Taru Kungakselle motivoivimpia ovat ne hetket, jolloin käsiensä jälkeä voi katsoa vilpittömän ylpeänä ja todeta, että omalla vastuulla oleva osasto näyttää hyvältä.
Silloin myös tuntuu hyvältä. Meille onnistuminen on sitä, että valikoima vastaa asiakkaidemme tarpeisiin, tuotteiden saatavuus on hyvä, laatu kunnossa, asiointi sujuvaa ja palvelu on ystävällistä. Yhdessä olemme puhuneet paljon myös siitä, että jokainen asiakaskohtaaminen on tärkeä, Taru miettii.

Tietoa jaetaan avoimesti

Vuoden työryhmä -palkinto on Sammonlahden porukalle tärkeä saavutus. – Me olemme aika kilpailuhenkinen joukko, joka haluaa olla parhaimpien joukossa. Kaikki ovat kiinnostuneita siitä, miten meillä menee. Vuoden työryhmäksi nimeäminen on ihan huikea juttu, Mika kehuu. – Mukavalta tuntuu. Kiva, että palkitaan siitä, että hoidetaan asiat kunnolla, Minna ja Taru jatkavat.

Esimiehenä Mika haluaa antaa työryhmälleen mahdollisimman paljon jokaisen työtä koskevaa tietoa. Hän jakaakin viikoittain koko porukalle Eekoon sisäisen digikanavan kautta tietoa edellisviikon myyntiluvuista ja muista keskeisistä asioista. Näin kaikki pysyvät työvuoroista riippumatta kärryillä siitä, missä mennään.

Kehittämistoimenpiteitä ja palvelun parantamismahdollisuuksia mietitään myös yhdessä. Jokaisen mielipide on arvokas, ja usein parhaimmat ideat tulevatkin työryhmän sisältä, Mika toteaa.

 

Uusi perinne parhaiden onnistumisten palkitsemisessa

Eekoossa on ollut jo pitkään tapana palkita edellisen vuoden parhaista onnistumisista vuoden työryhmä ja esimies. Tänä vuonna perinnettä uudistettiin niin, että palkittujen joukkoon lisättiin vuoden asiakaspalvelija vähittäiskaupasta, matkailu- ja ravitsemiskaupasta sekä autokaupasta. Maineen, kunnian, kukkien ja kiitospuheiden lisäksi palkitut ovat saaneet muistoksi valinnastaan Tapio Wirkkalan suunnitteleman lautasen sekä palkan yhteydessä maksetun rahapalkinnon. Vuoden työryhmän ansaitsema rahapotti osoitetaan työntekijöiden yhteiseen, työhyvinvointia edistävään vapaamuotoiseen yhdessä tekemiseen.

Vuoden 2020 työryhmäksi nimetyn Sammonlahden S-marketin lisäksi Eekoo on palkinnut vuoden asiakaspalvelijat Päivi Siitosen S-market Parikkalasta, Satu Nuppolan Original Sokos Hotel Lappeesta sekä Antti Jaalan Auto-Eekoosta sekä vuoden esimiehen Marianna Olkkosen Lauritsalan S-marketista.