Kesätyöt avaavat ovia ja rohkaisevat tekijäänsä kehittymään


S-ryhmässä palkataan vuosittain tuhansia kesätyöntekijöitä ja Eekoossakin kesätyöntekijöitä on useita satoja.

14.08.2020

Kesätyöntekijät ovat merkittävä osa niin toimipaikkojen henkilöstöä kuin asiakaskokemuksen muodostumista. Kesätöiden kautta nuoret astuvat työelämään ja alkavat hahmotella omaa tulevaisuuttaan. Kokemuksesta on hyötyä moneen, sillä taitojen ja itsevarmuuden kartuttaminen helpottavat työnteon ohella myös urasuunnitelmien tekoa.

Juuri ylioppilaaksi valmistunut Sanni Mustonen on yksi S-Market Pallon kolmesta kesätyöntekijästä. Hän on ehtinyt olla jo useammassa kesätyöpaikassa, mutta Eekoolla tämä kesä on ensimmäinen. Hänen mielestään kesätöiden suurimmat hyödyt ovat kasvava itsevarmuus ja arvostus työtä kohtaan.

– Eekoolla olen oppinut kysymään epäröimättä suoraan asioista, koska täällä kaikki ovat aina auttaneet. On rohjennut kysyä tyhmältäkin tuntuvia kysymyksiä. Sitä kautta itsevarmuus on kasvanut, kun on huomannut oman kehityksensä. Kehut ovat auttaneet tarttumaan asioihin itse, epäröimättä.

Moni pääsee kesätöiden kautta tutustumaan aloihin ja työtehtäviin, jotka helposti jäisivät muuten kokematta. S-Marketissa kesätyöntekijät pääsevät osallistumaan kaikkiin kaupan perustehtäviin. Tutuksi tulevat muunmuassa kassavuorojen asiakaskohtaamiset, aikaiset aamut hedelmä- ja vihannesosastolla sekä tuotevalikoiman osa-alueet, joihin ei ehkä asiakkaan roolissa kiinnitä erityisesti huomiota. Kaiken keskiössä ovat kuitenkin loppupelissä ihmiset.

Nuori nainen hyllyttämässä kaupassa

Kaupan valikoima on tullut Sannille tutuksi töiden lomassa.

– Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat kehittyneet työssä selvästi, ja asiakaspalvelutyössä erilaisten ihmisten kohtaaminen korostuu entisestään. Työ on myös kasvattanut eräänlaista kuorta, sillä asiakkailta saattaa saada kaikenlaista palautetta. Kaikkea ei tarvitse ottaa niin itseensä.

Sannille kesätyöt eivät vielä ole tuoneet eteen juuri sitä oikeaa alaa, mutta ainakin hän tietää haluavansa työskennellä ihmisten kanssa. Monelle kesätyöt selventävät juuri sitä, millaista työtä he haluavat tulevaisuudessa tehdä. Kesätöihin on myös helppo lähteä, vaikka ala itsessään ei tuntuisikaan ihan siltä omalta.

– Ikinä en ajatellut meneväni kauppaan töihin, mutta täälläkin asiakaspalvelu on vahvistanut omaa halua työskennellä ihmisten kanssa. Nuorille kesätyöt ovat tärkeitä, sillä he oppivat tärkeitä taitoja, kuten vuorovaikutusta, ja saavat maistiaisia työelämästä. Kesätöiden kautta voi löytää helpommin sen oman juttunsa ja saada enemmän tietoa yhteiskunnan toiminnasta.

Kesätöiden tärkeyttä korostaa myös Vastuullinen Kesäduuni-kampanja, jossa myös S-ryhmä on mukana. Sen tavoitteena on tarjota nuorille enemmän mahdollisuuksia päästä tutustumaan työelämään ja painottaa hyvän kesätyökokemuksen merkitystä. Yli neljännes S-ryhmän työntekijöistä on alle 25-vuotiaita, ja moni S-Market Pallonkin työntekijöistä on aloittanut Eekoolla kesätöiden merkeissä. Kokemuksen tärkeyttä korostaa myös Pirkko Palo, joka on aloittanut Eekoolla niin ikään kesätöissä, vaikkakin jo myöhemmin työurallaan. Hän pääsi kesätöiden kautta ensin määräaikaisiin tehtäviin ja lopulta sai vakituisen työpaikan, mikä on myös monelle nuorelle tuttu alku työuralle.

– Yleisellä tasolla ajatellen nuorelle on äärimmäisen tärkeää saada riittävän varhain kesätöitä, sillä työnantajat katsovat tarkasti työtodistusten aukottomuutta, sillä siitä on pääteltävissä nuoren sitoutuminen työntekoon ja -työpaikkoihin, Pirkko korostaa.

Kokemuksen keräämisen lisäksi moni ansaitsee kesällä elämiseen tarvitsemansa rahat. Kesätöiden merkitys on korostunut entisestään tänä vuonna, sillä koronavirus on vaikuttanut monen nuoren suunnitelmiin. Rahallinen itsenäisyys on monelle nuorelle tärkeä asia ihan työuran alusta saakka. Sanni tuntee itsensä onnekkaaksi, sillä kukaan muu hänen tuttavapiiristään ei saanut keväällä töitä. Rahalle on käyttöä, kun edessä on muutto uudelle paikkakunnalle opiskelujen perässä. Eekoolla hän on viihtynyt mainiosti.

– Tämä kesä Eekoolla on ollut super kiva. Kesätyöntekijöitä on kohdeltu samalla tavalla kuin vakkareita, enkä ole ollut mikään yksinäinen kesätyttö nurkassa. Parasta on se, että kaikki auttavat kaikkia. Ei tarvitse pelätä, että saako apua vai ei, kun kysyy, hymyilee Sanni.