Kukka kenkään ja kottikärryt pinkiksi


01.03.2013

Kierrätys ja tuunaus ovat nyt in, myös puutarhassa. Värikkäiden kukkien lisäksi puutarhassa halutaan yhä useammin kasvattaa ruokaa omaan pöytään.

Puutarhaa sisustetaan nykyään kuten kotia, tosin puutarhatonttujen sijaan takapihoilla näkee muun muassa ruostuneita polkupyöriä.

– Nyt uudistetaan tavaroita ja kierrätetään vanhaa: istutetaan kukkia vanhoihin kenkiin, sisustetaan puutarhaa kirpputoriaarteilla tai maalataan kottikärryt vaaleanpunaiseksi, Nummelan Multasormen vastuumyyjä Tarja Mäkelä kuvailee.

Kukkapenkitkään eivät enää ole kuin ennen, eikä rivi pelargonioita enää riitä. Kukkapenkkiin istutetaan erikorkuisia ja erilaisia kukkia ja tehdään istutuksista enemmänkin asetelmia.

Hyötyä puutarhasta

Kukkien loistoa esittelevien puutarhojen rinnalle ovat viime vuosina nousseet hyötypuutarhat.

– Ihmiset haluavat kasvattaa itselleen terveellistä ja puhdasta ruokaa ja käyttää omasta kompostista saatua multaa. Ekologisuus ja luonnonmukaisuus ovat tärkeitä arvoja, Tarja Mäkelä kertoo.

Ennen puutarhoissa oli eroteltuna perennapenkki ja kasvimaa, mutta nykyään hyötykasveja ja kukkia yhdistellään. Kukkapenkkiin voi laittaa myös esimerkiksi raparperia ja persiljaa.

– Hyötykasvit ovat koristeellisia ja samaan aikaan kauniita ja hyödyllisiä. Lajikkeiden yhdistäminen yhteen penkkiin on joskus myös pakko, koska tontit ovat nykyään pienempiä, eikä kasvimaille ja kukkapenkeille ole omaa tilaa, Mäkelä kertoo.

Vanhoja tuttuja suositaan

Puutarhan hoidosta vastikään innostuneet ja kokeneet viherpeukalot täyttävät Multasormen myymälät huhtikuussa ja viimeistään toukokuussa on täysi tohina päällä.

Useimmat asiakkaat kysyvät kesäkukkavinkkejä: Mikä sopii aurinkoon, mikä varjoon, miten kasveja hoidetaan ja miten ne saadaan menestymään?

– Kesäkukissa suosittuja ovat vanhat tutut perinnekasvit kuten orvokit ja pelargoniat. Ne pitävät pintansa vuodesta toiseen, eikä tälle kesälle ole tulossa mitään täysin uutta kasvia, Mäkelä kertoo.