Kyläkauppapäivä lauantaina 8.6.2024


Kyläkauppapäivä on vuosittainen tapahtuma, joka muistuttaa maaseututaajamien palvelujen merkityksestä. Kyläkaupat ovat juhlansa ansainneet: esimerkiksi Suomenniemellä ja Ylämaalla Sale on kylän ainoa päivittäistavarakauppa.

05.06.2024

Kyläkauppapäivä on vuosittainen tapahtuma, joka muistuttaa maaseututaajamien palvelujen merkityksestä. Kyläkaupat ovat juhlansa ansainneet: esimerkiksi Suomenniemellä ja Ylämaalla Sale on kylän ainoa päivittäistavarakauppa.

– Mieluummin överit kuin vajarit on meidän motto silloin, kun tarjoutuu mahdollisuus järjestää asiakkaiden iloksi jotain tapahtumaa. Olemme siis ehdottomasti mukana kyläkauppapäivässä lauantaina 8.6., sanoo myymäläpäällikkö Miia Tuunanen Ylämaan Salesta.

Sale tarjoaa myymälän pihalla ilmaiset lettukahvit kyläkauppapäivän viettäjille. Ylämaan Martat paistavat lettuja Kaakon Maidon ternimaidosta ja myyvät grillimakkaraa suolaisen nälkään. Lapsille on luvassa Ylämaan Pyrkijöiden ohjauksessa muun muassa hauskat kärryrallit. Mukana ovat myös vapaapalokuntalaiset ja rajavartijat.

Sekä paikallinen väki että mökkiläiset ovat ottaneet omakseen niin kyläkauppapäivän kuin itse Sale-myymälänkin, joka on uudistettu ketjun nykykonseptin mukaiseksi. Viime kesänä myymälän katolle asennettiin myös aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä myymälän omaan käyttöön.

– On ihanaa, että lähialueella vakituisesti tai ajoittaisesti asuvat ihmiset haluavat käyttää palvelujamme. Kun kauppa käy, Eekoo on valmis myös investoimaan tänne ja kehittämään toimintaamme, Miia korostaa.

Tori Salen pihalla koko kesän

Suomenniemellä kyläkauppapäivän järjestelyt ovat saaneet Salen ja paikallisen kyläyhdistyksen laittamaan hynttyitä yhteen. Kyläkauppatapahtuma ja kylän torikauden avaus on yhdistetty yhteiseksi tapahtumaksi Salen pihalla.

– Mie ehdotin kyläyhdistykselle haluisko hyö pitää toria Salen parkkipaikalla, siellä kun tilaa riittää. No hyöhän innostu ja lyötiin ohjelma lukkoon. Heiltä tulee kahvitusta, torimyyjiä, kirpputoria sekä kyläyhdistyksen ja kalastuskunnan esittelyä, mein puolelta ponitalutusta sekä paikallinen orkesteri, kuvailee Salen päällikkö Kati Matikainen.

Suomenniemellä vapaa-ajan asukkaat moninkertaistavat väkiluvun kesän ajaksi. Pari vuotta sitten uudistetun Salen myynti jopa kymmenkertaistuu heinäkuussa hiljaiseen tammikuuhun verrattuna.

– Toripäivien pitoo jatketaan mein parkkipaikalla koko kesä. Näin saadaan hiottua yhteen kylää ja kauppaa, tarjottua torimyyjille enemmän asiakkaita ja kesäasukkaille enemmän kylän toimintaa.

 

Kyläkauppapäivänä erilaista ohjelmaa näissä Eekoon myymälöissä:

  • Salet: Ylämaa, Kuukanniemi ja Suomenniemi.
  • S-marketit: Simpele, Punkaharju, Savitaipale ja Taipalsaari.