Marttojen ja S-ryhmän Ässäkokki-kurssit opettavat fiksua ruoanlaittoa – kesän kurssit huippusuosittuja


30.05.2024

S-ryhmä ja Martat järjestävät tänä vuonna jälleen 100 suosittua Ässäkokki-kurssia eri puolilla Suomea, Halikosta Kolariin.

Eekoon alueen kurssit:

  • Lappeenranta 4.6.2024 klo 10.00-13.00. Valtakatu 45, 53100 Lappeenranta
  • Imatra 5.6.2024 klo 10.00-13.00. Mansikkalan koulu kotitalousluokka. Koulukatu 2, 55120 Imatra
  • Lappeenranta 16.7.2024 klo 10.00-13.00. Valtakatu 45, 53100, Lappeenranta
  • Imatra 17.7.2024 klo 10.00-13.00. Mansikkalan koulu kotitalousluokka. Koulukatu 2, 55120 Imatra
  • Luumäki 18.7.2024 klo 10.00-13.00. Taavetin koulun kotitalousluokka. Koulutie 4, 54500 Taavetti

Kursseihin pääsee ilmoittautumaan linkistä: https://www.martat.fi/kaakkois-suomi/tapahtumat/

Koululaisten kesälomakauden alkaessa ruokakurssit antavat paitsi tärkeää ruokakasvatusta, ja ehkäisevät myös lasten ja nuorten yksinäisyyttä kesäaikaan. Kursseilla keskitytään taloudelliseen, terveelliseen, maistuvaan ja mukavaan kotikokkailuun koululaisille sopivalla tavalla. Yhteisiä Ässäkokki-ruokakursseja on järjestetty jo vuodesta 2018 alkaen.

Haluamme mahdollistaa kaikille lapsille pääsyn keittiöön kokemaan ruokailoa ja oppimaan uutta. Tässä taloustilanteessa S-ryhmän tuki mahdollistaa monien perheiden lapsille osallistumisen ruokakurssille. Kurssilla opittavat kotitaloustaidot ja kestävän arjen opit kulkevat perheisiin lasten kautta”, kertoo pääsihteeri Marianne Heikkilä Marttaliitosta.

S-ryhmä haluaa kannustaa asiakkaita kiinnittämään huomioita fiksuihin ruokavalintoihin. Ryhmän vastuullisuusohjelman tavoitteena on kasvispohjaisten ruokien määrän nostamisen 65 prosenttiin kaikesta myydystä ruoasta vuoteen 2030 mennessä.

Ässäkokki-toiminta on meille luonteva tapa olla mukana edistämässä lasten ruokakasvatusta ja osallisuuden kokemusta. Olemme sitoutuneet edistämään itselle ja ilmastolle fiksua ruokavaliota. Haluamme myös madaltaa kynnystä ruokakursseille pääsemiseksi ja tarjota niitä osuuskauppojen kanssa eri alueilla. Kurssit ovat todella toivottuja”, sanoo vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa S-ryhmästä.

Tänä keväänä ruokakursseja on järjestetty jo lähes 30, ja niille on päässyt osallistumaan jo noin 270 lasta muun muassa Pohjanmaalla, Lounais-Suomessa, Hämeessä, Kainuussa, Pirkanmaalla ja Savossa.

Resepteissä kannustetaan lisäämään reilusti satokauden kasviksia

S-ryhmän ja Marttaliiton järjestämillä kursseilla kiinnitetään lisäksi erityistä huomiota siihen, että lapset nauttivat ruoanvalmistuksesta ja saavat onnistumisen kokemuksia – näin syntyy ruokailoa. Ässäkokki-resepteihin on haluttu tuoda reilusti kauden kasviksia, palkokasveja ja kalaa sekä vähemmän kovaa rasvaa, sokeria ja punaista lihaa – maukkautta ja herkullisuutta unohtamatta.

Kurssit tarjoavat lapsille mahdollisuuden tehdä ja oppia itse. Kurssitoiminnalla tuetaan kotien ja perheiden ruokakasvatusta. Lapset pääsevät tutustumaan myös perheelle uusiin raaka-aineisiin. Esimerkiksi tuore kala tai jotkut kasvikset ovat raaka-aineita, joihin moni lapsi tutustuu ensimmäistä kertaa kurssilla”, kertoo kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitosta.

Suosittujen Ässäkokki-kurssien lisäksi reseptit ovat vapaasti hyödynnettävissä vaikkapa kotikokkailuun Yhteishyvän verkkosivuilla yhteishyva.fi/assakokki. Reseptit ovat S-kokeilukeittiön kotitalousopettajien käsialaa ja Martat ovat osallistuneet reseptien suunnitteluun.