Nälkäpäivä haastaa kaikki auttamaan Syyrian sodan uhreja


12.09.2016

Terveydenhuollon palvelut ovat lähes romahtaneet Syyriassa ja apua tarvitaan nopeasti. Punainen Risti haastaa kaikki osallistumaan Nälkäpäivään 15.–17. syyskuuta.

Syyrian viisi vuotta kestänyt sota on vahingoittanut maan terveydenhoitojärjestelmää vakavasti. Hoitoon pääsy on vaikeaa ja lääkkeitä on vaikea saada. Erityisen huono tilanne on kaupunkialueilla Pohjois-Syyriassa ja erityisesti Aleppossa. Yhteensä noin 11,5 miljoonaa syyrialaista tarvitsee tällä hetkellä terveyden- tai sairaanhoitoa.

Hoidon puute uhkaa erityisesti niiden ihmisten henkeä, joilla on krooninen sairaus. Jatkuvaa hoitoa vaativasta sairaudesta kärsiviä ihmisiä on tällä hetkellä 600 000. (lähde: UNOCHA: Humanitarian needs overview, Syrian Arab Republic 2016)

– Lääkkeitä tarvitaan esimerkiksi sydän- ja munuaissairauksiin sekä diabeteksen hoitoon. Myös lastentautien hoitoon tarvitaan lisää apua. Syyriassa on tällä hetkellä 4,7 miljoonaa terveydenhoitoa tarvitsevaa lasta, kertoo alueella työskentelevä Punaisen Ristin Lähi-idän asiantuntija Johanna Klinge.

Kansainvälinen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liitto (IFRC) ylläpitää Syyriassa 28 terveysasemaa ja klinikkaa sekä liikkuvia hoitoyksiköitä. Klinikoilla tarjotaan suomalaista terveyskeskusta vastaavia perusterveydenhuollon palveluita sekä silmälääkärien ja synnytyslääkärien palveluita.  

Riittämätön ravinto on alkanut näkyä lapsilla aliravitsemuksena, mikä altistaa heidät erilaisille sairauksille. Suomen Punaisen Ristin sisarjärjestö Syyrian Punainen Puolikuu on perustanut Homsin kaupunkiin pienille lapsille aliravitsemuskeskuksen, jossa he saavat ruokaa ja lääkintää.

– Sodan keskellä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ovat lapset, naiset, vanhukset ja vammaiset. Punainen Risti ja Punainen Puolikuu auttaa puolueettomasti avun tarpeen perusteella, Klinge sanoo.

 

Auttajia tarvitaan Nälkäpäivänä

Punainen Risti haastaa kaikki osallistumaan Nälkäpäivä-keräykseen. Nälkäpäivä järjestetään 15. – 17.9. ympäri Suomea. Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja sotien ja luonnonkatastrofien uhreille. Varoilla autetaan myös Suomessa äkillisten onnettomuuksien, kuten tulipalojen uhreja.

Tänä vuonna kerättyjä varoja tullaan käyttämään muun muassa avustustyöhön Syyriassa. Punaisen Ristin avustustyö jatkuu lahjoittajien tuella myös Kreikan pakolaisleireillä, joilla iso osa pakolaisista on Syyriasta. Suomen Punainen Risti ylläpitää pakolaisleireillä kolmea terveysklinikkaa. Klinikoilla työskentelee tällä hetkellä 11 suomalaista avustustyöntekijää.

– Sotien uhrit tarvitsevat nyt apuamme ja Nälkäpäivä tarjoaa hyvän tavan auttaa, vetoaa Punaisen Ristin varainhankintajohtaja John Ekelund.

Nälkäpäivään voi osallistua lahjoittamalla tai lähtemällä lipaskerääjäksi. Lipaskerääjiksi ovat tervetulleita kaikki, aiempaa kokemusta ei tarvita. Kerätä voi puoli tuntia tai vaikka koko päivän, oman aikataulun mukaan. Useat osuuskaupat  ja S-ryhmän toimipaikat ympäri Suomen osallistuvat Nälkäpäivään.

Nälkäpäivään voi ilmoittautua osoitteessa Nälkäpäivä.fi.

Nälkäpäivään voi lahjoittaa:

  • Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 € / puhelu + pvm)
  • Lähettämällä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15€/viesti)
  • Netissä osoitteessa nälkäpäivä.fi
  • MobilePay:lla, numeroon 040 135 88 00