Paikalliset leipomot ovat Eekoon tärkeitä kumppaneita


03.11.2021

Eekoon kaupoista löytyy tuotteita yhteensä 18 paikalliselta leipomolta.
– Osuuskauppa on meille tavattoman tärkeä asiakas. 50 prosenttia liikevaihdostamme tulee sieltä, Parikkalan Pika-Pullan toisen polven leipomoyrittäjä Jouni Heltimoinen kuvailee kumppanuuden merkitystä.

Yli puoli vuosisataa sitten perustettu Parikkalan Pika-Pulla valmistaa erilaisia leipomotuotteita laajalla repertuaarilla, tummista ja vaaleista leivistä piirakoihin, pasteijoihin, pulliin ja viinereihin.
– Meillä on hyvin monipuolinen valikoima. Ykköstuotteemme on riisipiirakka, jota valmistamme vuodessa noin viisi miljoonaa kappaletta, toisen polven leipomoyrittäjä Jouni Heltimoinen kuvailee.
– Teemme paljon käsityötä ja käytämme vain hyviä ja aitoja raaka-aineita. Reseptit ovat alusta alkaen olleet tarkasti varjeltuja, mutta paljastettakoon, että piirakoiden valmistuksessa on aina käytetty aitoa voita ja maitoa, hän jatkaa.

Noin 25 henkeä työllistävältä leipomolta lähtee joka arkipäivä uunituoreita herkkuja EeKoon Prismoihin sekä suurimpaan osaan S-marketeista.
– Meillä ei ole omaa myymälää, emmekä sitä tarvitse. Kun teemme laadukkaita tuotteita, voimme luottaa siihen, että osuuskauppa hoitaa niiden myymisen, Jouni hymyilee.
Hän kuvailee EeKoon kanssa tehtävää yhteistyötä todella toimivaksi.
– Se on oikeasti maailman helpointa ja suoraviivaista, kun vastapuolella ovat S-kauppojen leipäosastojen mahtavat ammattilaiset. Asioista ei tarvitse vääntää mihinkään suuntaan. Osuuskauppa ottaa meidät pienet tavarantoimittajat hienosti huomioon.

– Valmistamme kaikkiaan noin 80 eri tuotetta, kun sesonkiherkut, kuten joulutortut ja -leivät lasketaan mukaan, Jouni Heltimoinen kertoo.

Ykköstuotteena legendaarinen lihapiirakka
Yrittäjä Jani Siintovaara Kesämäen Leipomosta Lappeenrannasta on samoilla linjoilla arvioidessaan EeKoon kanssa tehtävän yhteistyön toimivuutta.
– Meillekin osuuskauppa on ollut hyvin merkittävä kumppani jo useiden vuosien ajan. Kokonaisuutta ajatellen varmaan noin puolet kaikista valmistamistamme tuotteista päätyy kuluttajille EeKoon kauppojen kautta. Yhteistyö sujuu, koska osuuskaupassa ollaan todella hyvin kartalla ja osataan tilauksia tehdessä ennakoida myyntejä yllättävänkin tarkasti. Se helpottaa meidän työtämme merkittävästi, Jani selvittää.

Kolmisenkymmentä henkeä työllistävä Kesämäen leipomo on Janin isoisän perustama yritys. Toiminta käynnistyi Lappeenrannan Kauppatorilta, jossa Kesämäen lihapiirakoita on syöty 1960-luvun puolivälistä lähtien legendaarisiksi muodostuneina vetyinä ja atomeina.
– Vain suomalaista naudanlihaa sisältävä lihapiirakka on ollut myydyin tuotteemme yli vuosikymmenten. Niitä saa torin lisäksi hyvin kattavasti EeKoon kaupoista, irtomyyntituotteina leipäosastoilta.
Prismojen, S-marketien ja Sale-myymälöiden valikoimissa on toki paljon muitakin Kesämäen tuotteita.
– Lihapiirakoiden lisäksi suosikkejamme ovat muun muassa isokokoinen ja pyöreä perunapiirakka sekä omenahilloa sisältävä viinermunkki. Ruokaleivistämme nousussa on etenkin Ohrakas-rieska ja uutuuksistamme mainion vastaanoton on saanut Ruisvuoka. Pian hyvinkin ajankohtaisista jouluherkuistamme kysytyimpiä ovat joulutortut, eli luumutaskutorttu sekä vaihtelua perinteisiin tarjoava omenapala-kaneli-tähtitorttu.