Ravintola VENN keräsi kiitosta


08.01.2024

Eekoo arvioitiin työnantajana Suomen parhaaksi osuuskaupaksi

Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimipaikat saivat joulun alla satoja positiivisia asiakaspalautteita. Henkilökunta jakoi postikorteilla yhteisessä valmennuspäivässä kokemuksiaan asioinnista osuuskaupan muissa toimipaikoissa. Eniten henkilökunnan antamaa positiivista palautetta sai Original Sokos Hotel ravintola VENN, jolle luovutettiin Ihmeidentekijöiden pokaali. Palkitseminen kruunasi Eekoon uusimman työtyytyväisyystutkimuksen erinomaisen tuloksen. Ulkopuolinen arvioija nosti Eekoon Suomen osuuskaupoista sijalle yksi ja samalla jälleen maamme innostavimpien työpaikkojen joukkoon.

Vastausprosentti oli paras tähän asti, eli 97. Henkilökunnan tyytyväisyyttä mittaava indeksi kohosi lähes kahdella, sen ollessa nyt jo 81,1, joka nostaa Eekoon sijoituksessa parhaimmaksi eli paras kaikista maamme osuuskaupoista. Eekoon työtyytyväisyys on parantunut yhtäjaksoisesti jo seitsemän vuotta. ”Eekoolaiset myös arvioivat johtamisen olevan Eekoossa osuuskauppojen parasta,” iloitsee henkilöstö- ja viestintäjohtaja Päivi Jäkälä.

Erityisesti mielikuva työnantajasta on kohonnut työntekijöiden keskuudessa vahvasti. Tämä on saatu aikaan hyvällä arjen johtamisella, mikä tuo tyytyväisyyttä. Eekoo kehittyy henkilökunnan mielestä oikeaan suuntaan, työyhteisön arvot sekä päämäärät ovat tavoittelemisen arvoisia ja niistä on viestitty hyvin. ”Henkilökunta haluaa suositella meitä työpaikkana, jossa tulevaisuus näyttää valoisalta.

Tutkimus vahvisti, että Eekoon vuonna 2021 jalkauttama strategia vahvistaa yrityskulttuuria. Tavoite on olla selkeästi maan paras osuuskauppa. Strategia ei tunnu ylhäältä annettuna paperina, kun arjen punaisena lankana ovat elämänmakuiset kohtaamiset. Asiakaslupaukset auttavat ymmärtämään, kuinka omalla työllä voi vaikuttaa yksittäisen asiakkaan kokemukseen, kuin myös koko yrityksen vireeseen.

Tavoitteet, odotukset ja arvot tiedetään

Eekoo työllistää Etelä-Karjalassa noin 950 henkilöä, joista valtaosa on vakituisia työntekijöitä. Määräaikaisuudesta on sovittu yhdessä työntekijän kanssa. Eekoo on merkittävä nuorten työllistäjä. Viime kesänä palkattiin erilaisiin tehtäviin noin 600 kesätyöntekijää ja työhön tutustujaa. Sama määrä aiotaan palkata ensi kesäksi ja hakuaika on 1.1.-11.2.2024. ”Tarjoamme vastuullisena toimijana hyvän työkokemuksen, taitoja työelämästä ja vankat valmiudet tulevaisuudelle,” tiivistää henkilöstö- ja viestintäjohtaja Jäkälä.

Työelämässä vaihdetaan välillä alaa ja kokeillaan muuta, mutta usein myös palataan hyväksi koettuun työpaikkaan. Eekoo työllistää kaiken ikäisiä ja esimerkiksi eläkeläiset palaavat usein osa-aikaisiksi. Eekoossa urapolku voi johtaa kesätyöntekijästä päälliköksi.

Eekoolaiset voivat jatkuvasti kehittää osaamistaan muun muassa ammatillisilla kursseilla tai tutkinnoilla. Uuden oppimista tapahtuu niin työssä kuin erilaisilla valmennuksilla, jotka voivat olla maakunnan oppilaitosten tai vaikkapa S-ryhmän oman Jollas Instituutin kautta. ”Henkilöstössä kaikki tietävät Eekoon tavoitteet, odotukset ja arvot. Valmennamme heitä vuosittain ja koulutus painottuu vahvasti asiakaspalveluun,” korostaa Päivi Jäkälä.

Henkilöstöryhmien omat koulutukset toteutetaan tarpeen mukaan. Viime vuonna valmennettiin kaikki Eekoon apulaispäälliköt ja seuraavaksi alkaa vastuumyyjien valmennus. ”Koulutamme aina tarpeeseen. Henkilöllä on oltava vahva motivaatio kehittyä ja haluamme tarjota siihen mahdollisuuden.” Eekoolaisia käy säännöllisesti kertomassa työssäoppimis- ja harjoittelumahdollisuuksista myös alueen oppilaitoksissa.

Vähintään 30 tuntia viikossa

Eekoo nostaa työnantajana yhdeksi vetovoimatekijäksi kattavat työsuhteet. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle vähintään 30 viikkotunnin sopimuksia, jonka lisäksi voi halutessaan tehdä lisätöitä muissa toimipaikoissa.

Jokainen eekoolainen on tulospalkkiojärjestelmän piirissä, jota maksetaan kaksi kertaa vuodessa, maksimisumman ollessa noin 2000 euroa. Lisäksi kolmena peräkkäisenä vuonna on maksettu myös ylimääräinen tulospalkkio. Henkilöstöetujen laskennallinen euromääräinen summa on yhden hengen taloudelle noin 250 e/kk ja neljän hengen taloudelle 382 e/kk. Kesätyöntekijät saavat myös samat edut.

Henkilökunnan viihtyvyys koostuu monista tekijöistä. Yhteiskunnan pahoinvointiin vastataan turvallisella työympäristöllä. Mahdolliset uhkaavat tilanteet puretaan välittömästi toimipaikoilla ja työterveydessä tarjotaan keskusteluapua. Eekoossa käytetty varhaisen tuen malli auttaa työntekijää arjen vaikeissa tilanteissa. ”Harvoin kaikkien työkyky on aina täysi sata, joskus se on 50 ja se on inhimillistä,” Jäkälä muistuttaa.

Palaute huomioidaan

Henkilöstön pysyvyys on tärkeää ja se lähtee hyvästä arjen johtamisesta. Työn merkityksellisyyttä lisäävät myös saatu palaute ja kiitos onnistumisista, jotka ovat Eekoossa tärkeitä. Henkilökunnan antama palaute alkaa työpaikan keskusteluilmapiiristä. Toiminnan kehittämisajatukset voi viedä sähköiseen ideatakomoon, josta palkitaan. Johtoryhmä käsittelee jokaisen ideatakomon kautta tulleen ehdotuksen ja niihin vastataan aina suoraan työntekijälle. Toteuttamiskelpoiset ideat palkitaan rahallisesti.

Esimerkiksi Prisman myyjä ehdotti heräteostoksia tekeviä asiakkaita varten keräilykoreja myymälän sisälle, jotka löytyvät nyt kylmäaltaiden läheltä. Toinen henkilökunnalta tullut idea oli nyt käytössä oleva kierrätettävä höyrypesuri myymälöiden hevi-osastoille helpottamaan myyjien työtä. Idea Ässä-kampaamon ajanvarauksen muistutuspalvelusta tuli myös Eekoon työntekijältä.

Ravintola VENNin tarjoilijat Viivi-Karoliina Nurmi ja Jasmin Verkkoperä (oik.).

Ravintola VENNin henkilökunta sai joulukuussa Ihmeidentekijät-palkinnon. Tarjoilijat Viivi-Karoliina Nurmi ja Jasmin Verkkoperä (oik.) kuuluvat seitsemän hengen työtiimiin. Lappeenrannan VENN palkittiin myös viime keväänä S-ryhmän alan ammattilaisten tapahtumassa. Lappeenranta valittiin tuolloin kolmannen kerran vuoden VENN-ravintolaksi ja toistamiseen koko S-ryhmän suositelluimmaksi ruoka-, juoma ja seurusteluravintolaksi.