Retki kauppaan kutsuu alakoululaiset tutustumaan kaupan maailmaan


03.10.2019

Mistä tuotteet tulevat ruokakaupan hyllyihin? Mitä tuotepakkauksista selviää? Mistä merkistä tunnistaa kotimaisen ruoan? Millaisia valintoja kannattaa tehdä voidakseen hyvin? Alakoululaiset ympäri Suomen pääsevät tänä syksynä tutustumaan kaupan maailmaan ja ruoan reittiin S-marketeissa. Taustalla on S-ryhmän ja Ruokatiedon kouluille toteuttama opetuskokonaisuus.

Retki kauppaan on opetuskokonaisuus, jonka tarkoituksena on tukea opetussuunnitelman ”ulos luokasta oppimaan” -ajattelua ja kannustaa löytämään uusia oppimisympäristöjä myös koulun ulkopuolelta. 
Retki kauppaan tarjoaa alakoululaisille tilaisuuden opetella kuluttajataitoja tavalla, joka ei olisi luokkatilassa mahdollista. Retkellä harjoitellaan myös tuiki tärkeitä ryhmätyötaitoja ja vahvistetaan oppilaiden osallisuutta oman koulutyönsä suunnitteluun. Parhaiten retki soveltuu 3.–4.-luokkalaisille, Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi kertoo. 
 
Kaupparetken taustalla on S-ryhmän kesällä 2017 julkaisema Ruokamanifesti, jonka tavoitteena on luoda valoisaa tulevaisuutta suomalaiselle ruualle. Yksi manifestin teeseistä on lupaus edistää lasten terveellistä syömistä. Sen innoittamana syntyi idea koululaisten retkestä kauppaan. 
Lapsille ja nuorille on tärkeä tarjota tietoa kaupan maailmasta. Esimerkiksi tieto ruoan reitistä kauppaan ja ruokahävikistä opettaa ymmärtämään ruoan tuotantoa ja elinkaarta sekä arvostamaan ruokaa. Kaupan tiloissa vierailu ja henkilökunnan haastattelu rohkaisevat kehittämään kuluttajataitoja, ja myös tutustumaan kauppaan työpaikkana, sanoo viestintäjohtaja Outi Hohti S-ryhmästä. 
 
Retkeä pilotoitiin muutaman osuuskaupan alueella vuonna 2018. Erittäin myönteisten palautteiden kannustamana toimintamalli laajennetaan nyt koko Suomeen. 
Etelä-Karjalan Osuuskauppa oli mukana pilotissa ja saimme siitä erittäin hyviä kokemuksia, niin myymälöiltä kuin kouluilta. Opettaja suunnittelee päivän ennakkoon ja kaupassa koululaiset saavat myymälän esittelykierroksen ja heille kerrotaan lyhyesti myymälän toiminnasta. Tämän jälkeen oppilaat tekevät tehtäviä ja saavat kotiin lähtiessään pienen viemisen, kertoo Eekoon aluepäällikkö Marjo Virtanen. Tämän syksyn vierailuja suunnitellaan parhaillaan ja toivommekin, että kaikki alueen koulut tulevat tutustumaan myymälöihimme, Marjo kutsuu. 
 
Lisätietoa:
Etelä-Karjalan Osuuskauppa, aluepäällikkö Marjo Virtanen, puh. 010 7620 760 tai marjo.j.virtanen@sok.fi
 
Retki kauppaan -opetuskokonaisuus opettajille: www.ruokatieto.fi/retki-kauppaan