Rohkeasti uuden edessä – eekoolaisia perehdytetään nyt kaupan tehtäviin ennätysvauhtia


25.03.2020

Eekoon henkilökuntaa on siirtynyt muilta toimialoilta työskentelemään ruokakauppoihin, joissa lisäkäsipareille on nyt tarvetta. Apua tarvitaan mm. ruoan verkkokaupassa, tuotteiden hyllyttämisessä ja siisteyden ylläpidossa.

Koronavirusepidemia vaikuttaa Etelä-Karjalassa tällä hetkellä erityisesti matkailu- ja ravitsemustoimialaan, erikoistavarakauppaan ja tukitoimintoihin. Kaupan puolella apuvoimille on sen sijaan tarvetta ja Eekoossa perehdytetään parhaillaan eri toimialojen henkilökuntaa ruokakaupan tehtäviin.

Ruoan verkkokaupalla on nyt kova kysyntä ja sekä S-market Myllykeskukseen että Imatran Prismaan on lisätty resursseja muista yksiköistä. Kotiinkuljetuspalvelu toimii Lappeenrannassa ja tavoitteena on saada Imatrallekin kotiinkuljetus käyntiin ensi viikon aikana. Lappeenrannan Prismaan ollaan käynnistämässä ruoan verkkokauppaa ja pyrkimyksenä on avata palvelu ennen vappua.

– Toimialueellamme on saatavissa apua kauppaostosten tekoon ja kuljetukseen myös monilta vapaaehtoistahoilta. Teemme mielellämme yhteistyötä näiden paikallisten seurojen, yhteisöjen ja hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, ja välitämme asiakkaille heidän yhteystietojaan, Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Mervi Sillanpää-Jaatinen kertoo.

Auttamista yli toimialarajojen

Useita kymmeniä eekoolaisia ravintoloista, Sokokselta, ABC-liikennemyymälöistä sekä tukitoiminnoista on parhaillaan perehtymässä kaupan alan tehtäviin.

Taavetin Kanuunan ravintolapäällikkö Riina Ohisalo on ehtinyt oman toimipaikan pyörittämisen lisäksi auttamaan S-market Myllykeskuksessa. – Olen työskennellyt kaupassa vuosia sitten, joten aivan uutta tämä ei minulle ollut ja aika nopeasti sain rytmistä kiinni. Täällä asioita näkee eri kantilta ja suosittelenkin mahdollisuutta tehdä työvuoroja kaupan puolella kaikille kollegoille, Riina kannustaa.  Nyt, kun oma yksikkö joudutaan sulkemaan, siirtyy hän työskentelemään Lappeenrannan Prisman ravintolamaailmaan.

Eekoon mainososastolla työskentelevä Sanna Komu on viettänyt jo muutaman päivän S-marketissa auttamassa tavaroiden hyllyttämisessä. – Kun esimieheni kysyi, olisiko meidän tiimistämme halukkaita lähtemään kaupan puolelle auttamaan, ilmoittauduin heti vapaaehtoiseksi. Tiedän, että kaupassa kaivataan nyt kipeästi apua. Kaupassa minut otettiin lämpimästi vastaan ja täällä on hyvä meininki ja hieno yhteishenki haastavista ajoista huolimatta, Sanna kertoo kokemuksestaan.

Työkaverukset Päivi Kumpulainen-Kaihera Sokokselta ja Niina Vartiainen Sokoksen Hyvä Olo -kauneushoitolasta ovat siirtyneet toistaiseksi S-market Myllykeskukseen keräilemään asiakkaiden verkkokauppaostoksia. – Positiivisin mielin täällä ollaan, vaikka aikaiset aamuherätykset ovat vaatineet hieman totuttelua. Kiva, että päästään tekemään sellaista, jolla voidaan konkreettisesti auttaa ihmisiä. Tällä hetkellähän meitä sokoslaisia on Myllykeskuksessa jo viisi, Päivi ja Niina kertovat.

– Olemme nopealla aikataululla saaneet henkilöstöä sijoitettua niihin toimipaikkoihin, joissa apua tarvitaan. Olen iloinen ja ylpeä henkilökunnastamme, monet ovat olleet tässä vaikeassa tilanteessa todella joustavia ja tarjoutuneet avuksi sinne, jossa apua eniten kaivataan, Mervi Sillanpää-Jaatinen jatkaa.

Ruokakaupat pysyvät auki

Etelä-Karjalan Osuuskaupan ruokakaupat palvelevat normaalisti. Tavaratoimitukset pyörivät ja tuotteita saadaan kauppoihin jatkuvasti lisää. Tietyissä tuoteryhmissä on haasteita saatavuuden kanssa kasvaneen kysynnän takia.

Juuri nyt on eniten puutetta käsidesistä, mutta tilanteen pitäisi parantua ensi viikolla. Tuoreen lihan ja erityisesti jauhelihan osalta on ollut pahoja haasteita, mutta saatavuuden odotetaan tässäkin paranevan ensi viikon aikana.

Riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää tulemasta kauppaan itse ja suosimaan verkkokauppaa tai naapuri- ja vapaaehtoisapua. Toisten puolesta asioimista on pyritty helpottamaan mahdollisuudella avata väliaikainen laskutustili niille asiakkaille, jotka eivät itse pääse asioimaan myymälään. Lisätietoja laskutustilistä ja alueesi vapaaehtoisavusta saat soittamalla lähimpänä sinua olevaan Eekoon myymälään.