S-ryhmä aurinkosähkön selvä ykkönen – Eekoo tuottaa aurinkosähköä jo yhdeksässä toimipaikassa


16.04.2021

S-ryhmä on aurinkosähkön selvästi suurin tuottaja ja kuluttaja Suomessa. Nyt ryhmälle sähköä tuottaa jo 83 000 aurinkopaneelia ja tämän vuoden lopussa määrä lähenee 100 000 paneelia. Myös Etelä-Karjalan Osuuskauppa on mukana kehityksessä: aurinkosähköjärjestelmä löytyy jo yhdeksän toimipaikan katolta!

Aurinkosähkön tuotanto on noussut S-ryhmässä nopeasti. Kun keväällä 2019 ryhmän kiinteistöihin sähköä tuotti 37 000 aurinkopaneelia, niin nyt luku on pitkälti yli kaksinkertainen ja pian liki kolminkertainen.

Etelä-Karjalan Osuuskaupassa aurinkopaneeleja on tällä hetkellä jo 8000 ja kartoitamme jatkuvasti mahdollisuuksia laajentamiseen. Parhaimmillaan aurinkopaneelit tuottavat noin viidenneksen toimipaikan kuluttamasta sähköstä, ja tehokkaimmillaan tuotanto on sopivasti kesällä, jolloin kylmälaitteet kuluttavat eniten sähköä, Eekoon kiinteistöpäällikkö Mikko Härkönen kertoo.

Etelä-Karjalan Osuuskauppa on toiminut S-ryhmän aurinkosähköhankkeissa edelläkävijänä, tällä hetkellä noin 10 % koko S-ryhmän aurinkosähköstä tuotetaan Eekoon toimipaikkojen katoilla.

Aurinkosähköön investoiminen on ollut Eekoossa luonteva arvovalinta ja meidän toimintaamme erinomaisesti istuva vastuullisuusteko. Toimipaikkojemme suuret kattopinnat tulevat aurinkopaneelien myötä todelliseen hyötykäyttöön. Viime vuonna tuotetulla aurinkosähköllä ajaisi sähköautolla lähes 10 000 kertaa hiihtolomalle Lappiin ja takaisin tai saunoisi 35 vuotta ilman taukoja. Näillä tuotantomäärillä on todellisia ympäristövaikutuksia, esimerkiksi co2 – päästöt vähenevät jopa 270 000 kilogrammaa vuodessa, iloitsee Eekoon asiakkuuspäällikkö Antti Heinonen.

Suurimpia aurinkosähkön käyttäjiä S-ryhmässä ovat Sipoossa sijaitsevat logistiikkakeskukset, joiden yhteyteen valmistui maaliskuussa kaksi aurinkovoimalaa. Niissä yhteensä 4 000 aurinkopaneelia on sijoitettu kiinteistöjen kattojen sijasta maahan. Kummassakin voimalassa on 2 000 aurinkopaneelia, ja niiden yhteenlaskettu tuotanto on vuodessa 1 600 megawattituntia. Määrä riittäisi noin sadan sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuiseen lämmittämiseen tai kymmenen miljoonan kilometrin ajeluun sähköautolla.

Etelä-Karjalan suurin aurinkosähköjärjestelmä löytyy Imatran Prisman katolta, jonka 3300 paneelin koko tuotanto käytetään hyödyksi Prismakiinteistössä.

Teollisen mittakaavan aurinkovoimaa tuulipuistoissa?

Tällä hetkellä S-ryhmä tuottaa aurinkosähköä paikalliseen käyttöön: sähkö siis tuotetaan ja kulutetaan samoissa toimipaikoissa. S-Voiman toimitusjohtaja Mikko Halonen arvioi, että jatkossa tilanne voi muuttua.

Selvitämme paraikaa, olisiko taloudellisesti ja teknisesti mahdollista tuottaa aurinkosähkö myös omien, kehitteillä olevien tuulipuistojemme yhteydessä ja siirtää sitä verkon kautta muualle käytettäväksi. Toteutuessaan tällainen tuotanto olisi aivan eri mittaluokkaa kuin nykyinen tuotantomme ja puhuisimme jo aurinkosähkön teollisesta tuotannosta.

Aurinkovoiman tuotannon kasvattaminen toteuttaa osaltaan S-ryhmän keväällä 2020 julkistamia tiukkoja ilmastotavoitteita. Niiden mukaan ryhmä pudottaa ilmastopäästöjensä määrää 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2030 loppuun mennessä. Jo vuonna 2025 koko ryhmä aikoo olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen, eli silloin se sitoo ilmasta hiiltä enemmän kuin sitä sinne tuottaa.

Lisätiedot:
Kiinteistöpäällikkö Mikko Härkönen, Etelä-Karjalan Osuuskauppa, 010 762 0016
Asiakkuuspäällikkö Antti Heinonen, Etelä-Karjalan Osuuskauppa, 010 762 0027
Toimitusjohtaja Mikko Halonen, S-Voima Oy, 050 440 4811