S-ryhmä Suomen 8. suurin yhteisöveron maksaja


02.05.2013

Jos S-ryhmä toimisi yhtenä yksikkönä, se olisi lähes 62 miljoonalla eurolla Suomen kahdeksanneksi suurin yhteisö- eli tuloveron maksaja.

S-ryhmän tiedot on koottu viimeksi vahvistetusta, vuoden 2011 verotuksesta. Kuten muutkin suomalaiset osuustoiminnalliset yritykset, S-ryhmä maksaa Suomessa tapahtuvasta toiminnastaan verot kotimaahan.

Menestyvä S-ryhmä on koko Suomen yhteinen etu, sillä yhteisöveroa maksetaan vain voitollisesta tuloksesta. Jos tulos on tappiollinen, ei siinä ole myöskään verotettavaa.

Paljon muitakin veroja

Yhteisöveron lisäksi S-ryhmälle tulee maksettavaksi huomattavia määriä mm. varainsiirtoveroa ja arvonlisäveroa. Nämä eivät näy yhteisöveron määrässä.

Niin kuin ei sekään, että S-ryhmä työllistää Suomessa yli 43 000 palvelualan ammattilaista, joiden tuloverot ovat merkittävä lisä monen kunnan kassaan.

Miksi S-ryhmä ei näy veronmaksajien Top 10 -listoilla?

Miksi S-ryhmä jää sitten useimmiten ulos mediassa julkaistavilta suurimmat yhteisöveron maksajat -listoilta?

Syynä on se, että S-ryhmä ei toimi yhtenä yksikkönä. Alueellisten osuuskauppojen maksamia yhteisöveroja ei yleensä lasketa yhteen, vaan jokaisen verot huomioidaan erikseen.

Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa S-ryhmän alueosuuskaupat, kuten HOK-Elanto ja Pirkanmaan Osuuskauppa, ovatkin kotipaikkansa suurimpien yhteisöveron tilittäjien joukossa.
 
S-ryhmä muodostuu 20 alueosuuskaupasta ja niiden omistamasta Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnasta (SOK) ja sen tytäryhtiöistä. Lisäksi S-ryhmään kuuluu kahdeksan paikallisosuuskauppaa.