Sirkuksen matkassa


27.04.2013

Sirkuslaiseksi päädytään yleensä kahdella eri tavalla: joko sinne synnytään, tai sen mukaan karataan. Sirkus on enemmän kuin työ, se on elämäntapa.

Sirkuksen tenho perustuu tunnelmaan, jonka taitavat ja huimapäiset taiteilijat luovat jokaiseen esitykseen. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi työmäärää, jonka kukin esitys vaatii. Sirkus Finlandia on kiertänyt Suomea jo yli 35 vuotta ja hankkinut vankan kokemuksen kiertue-elämän sujuvuudesta.

– Kierrämme huhtikuusta marraskuuhun 116 paikkakuntaa. Tuona aikana 230 000 ihmistä näkee esityksemme. Teltta puretaan ja pystytetään joka esiintymispaikalla ja siihen tarvitaan 30 henkilön työpanos, vaikka sähkömoottori tekeekin osansa. Sirkus on tiimityötä, kukaan ei tee vain yhtä asiaa, vaan jokainen on avuksi kaikessa, kertoo Sirkus Finlandian tiedottaja Jouni Aalto.

Sirkus Finlandiassa työskentelee 80 henkilöä 15 eri maasta ja he kulkevat karavaanissa, jossa on 50 kuorma- ja pakettiautoa perävaunuineen. Sirkuksen mukana kulkee omat generaattorit ja verstasauto. Koska sirkus on jokaisen sirkuslaisen koti, on mukana myös sauna, suihkuvaunu sekä pesutupa. On selvää, että tämänkokoisen karavaanin reitit ja aikataulut tulee suunnitella tarkoin etukäteen. Sirkus Finlandian autoletkat liikkuvat kolmessa erässä, jotta Suomi-neidon tiet eivät olisi täysin tukossa.

Sirkus on sirkuslaisille koti ja työpaikka. Siellä vietetään suurin osa elämästä, sinne synnytään ja sirkuslaisena kuollaan. Perhe kulkee mukana kiertueilla. Ennen vanhaan lapsille oli mukana oma opettaja, mutta nykyisin koulua käydään kiertueaikana modernisti verkossa.

– Sirkuspiirit ovat kansainvälisestikin melko tiiviit. Yleensä puoliso löydetään sirkuksesta ja parhaimmassa tapauksessa elämänkumppanista saa myös esiintymisparin, kuten rehellinen taskuvaraspariskuntamme Kenny Quinn & Joan osoittavat, Aalto vahvistaa.

S-ryhmä on Sirkus Finlandian yhteistyökumppani ja asiakasomistajat pääsevät nauttimaan sirkustaitelijoiden esityksistä edullisemmin.