Sisäinen palo kannustaa jatkuvaan parantamiseen


12.04.2021

Lauritsalan S-marketia päälliköivästä Marianna Olkkosesta huokuu sisäinen palo tehdä asioita aina vain paremmin. Tämä asenne toi hänelle Eekoon Vuoden 2020 esimiehen tittelin.

Lauritsalan S-marketin toimintaa kuvaavat mittarit ovat kunnioitusta herättävää luettavaa. Arvioidaanpa onnistumisia miltä kantilta tahansa, luvut ovat kehittyneet viime vuosien aikana aina vain parempaan suuntaan: esimerkiksi henkilöstön työtyytyväisyys, asiakastyytyväisyys ja myymälän laatuasiat ovat kehittyneet pitkin harppauksin erinomaiselle tasolle.

Tänään paremmin kuin eilen

Lauritsalan S-marketin päällikkö Marianna Olkkonen on omalla työllään ja johtamistaidoillaan ansainnut hänelle myönnetyn Etelä-Karjalan Osuuskaupan Vuoden 2020 esimiehen palkinnon. – Tuntuu tosi hyvältä. Tämä palkinto antaa uskoa siihen, että teen oikeita asioita. Se on osoitettu minulle, mutta ansio kuuluu koko työporukallemme. Meillä on moniosaajista koostuva huippuhyvä työryhmä, jossa jokainen haluaa tehdä parhaansa ja auttaa myös kaveria onnistumaan. Tehdään porukalla töitä ajatuksella, että tänään paremmin kuin eilen, Marianna korostaa. Hän kertoo kokevansa onnistumisen tunteita hyvin arkisista asioista – myymälän hyvästä hoidon tasosta, tehokkaasti ja yhteen hiileen puhaltavasta tiimistä sekä asiakkaiden, työryhmän jäsenten ja oman esimiehen antamista kannustavista palautteista.

Esimiestyö tuntuu omalta

Ahkeraksi ja tunnolliseksi itseään kuvaileva vuoden esimies aloitti osuuskauppauransa aikoinaan Lappeenrannan Prisman kassalta. – Prisman asiakaspalvelupisteessä vuoropäällikön hommia tehdessäni kiinnostuin esimiestehtävistä. S-päällikkövalmennukseen päästyäni vahvistui, että marketpäällikön työ on sitä, mitä haluan tehdä.
Ensimmäinen päällikköpaikka löytyi Kuukanniemen Salesta, josta Marianna siirtyi kuutisen vuotta sitten Lauritsalaan. Joukkojaan hän johtaa esimerkin voimalla, tarttuen kaikkiin työtehtäviin mielellään. Hän ei linnoittaudu toimistokoppiinsa, vaan ohjaa työtä sujuvasti tavarakuormien purkamisen ja kassatyöskentelyn lomassa.
Tykkään työstäni valtavan paljon. Haluan olla siinä hyvä, kehittää osaamistani ja päästä jossain vaiheessa jälleen etenemään urallani Eekoossa, Marianna kaavailee.

Työn muokkaaminen johtamisen työkaluna

Vuoden esimiehen valintaperusteluissa todetaan, että Mariannan johtamisen työkaluina ovat aina olleet henkilöstön hyvinvointia korostavat toimintamallit, kuten työn muokkaaminen ja varhaisen tuen keskustelut. Asia onkin marketpäällikön sydäntä lähellä: tradenomin ylempään amk-tutkintoon liittyvän opinnäytetyön aiheena Mariannalla oli työn muokkaaminen. – Jos vaikkapa kylmässä työskentely tuottaa ongelmia, voidaan työtehtäviä järjestellä niin, että kylmätiloihin ei tarvitse mennä. Tai jos jalka on kipeä, työvuorojärjestelyillä voidaan kyseinen henkilö siirtää väliaikaisesti kassalle istumatyöhön. Työtä muokkaamalla ennaltaehkäistään ja lyhennetään sairauslomia, Marianna korostaa.

 

Uusi perinne parhaiden onnistumisten palkitsemisessa

Eekoossa on ollut jo pitkään tapana palkita edellisen vuoden parhaista onnistumisista vuoden työryhmä ja esimies. Tänä vuonna perinnettä uudistettiin niin, että palkittujen joukkoon lisättiin vuoden asiakaspalvelija vähittäiskaupasta, matkailu- ja ravitsemiskaupasta sekä autokaupasta. Maineen, kunnian, kukkien ja kiitospuheiden lisäksi palkitut ovat saaneet muistoksi valinnastaan Tapio Wirkkalan suunnitteleman lautasen sekä palkan yhteydessä maksetun rahapalkinnon. Vuoden työryhmän ansaitsema rahapotti osoitetaan työntekijöiden yhteiseen, työhyvinvointia edistävään vapaamuotoiseen yhdessä tekemiseen.

Vuoden 2020 esimiehen Marianna Olkkosen lisäksi Eekoo on palkinnut vuoden asiakaspalvelijat Päivi Siitosen S-market Parikkalasta, Satu Nuppolan Original Sokos Hotel Lappeesta sekä Antti Jaalan Auto-Eekoosta. Vuoden työryhmä löytyi Sammonlahden S-marketista.