Vieraskynä: Taistelu ilmastonmuutosta vastaan alkaa siitä, että ymmärrämme valintojemme vaikutukset


22.02.2017

Ilmastonmuutos on väistämätöntä. Me emme voi pysäyttää sitä, mutta voimme hidastaa sen etenemistä. Jos emme toimi tarpeeksi nopeasti, jo meidän lapsemme joutuvat todistamaan merkittäviä muutoksia muun muassa sääolosuhteissa, ruoan tuotannossa ja poliittisessa ilmapiirissä. Siksi taistelu ilmastonmuutosta vastaan on meidän jokaisen vastuulla.

Usein väitetään, että varsinkin suuret yritykset ovat merkittäviä ilmastonmuutoksen kiihdyttäjiä. Mutta me kuluttajat, yritysten tuotteita ja palveluita ostavat asiakkaat, päätämme viime kädessä, mitä yritykset meille valmistavat ja miten. Jokainen kuluttaja voi äänestää lompakollaan.

Jotta kuluttajat muuttaisivat ajatteluaan ja käytöstään, heille on kuitenkin ensin kerrottava sen tueksi tosiasioita.

Läpinäkyviä vaihtoehtoja

Yksi arkipäiväinen ilmastonmuutosta hidastava teko on ostaa kaupasta tuotteita, joilla on mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Mutta mistä asiakas tietää, mitkä ovat sellaisia tuotteita? Ei mistään, jos asiakkaalle ei siitä missään kerrota.

Kaupalla olisi loistava mahdollisuus kertoa enemmän tuotteiden ympäristövaikutuksista. En tarkoita, että kaupan pitäisi holhota asiakkaitaan, vaan toimia lähinnä opettajana ja tarjota tietoa, jota asiakkaat tarvitsevat.

Minua kiinnostaa, kuinka paljon ostamani tuotteen valmistukseen on käytetty energiaa ja kuinka paljon tuote kuormittaa ympäristöä. Yhtälailla olen kiinnostunut siitä, mitä raaka-aineita syömäni ruoka sisältää ja millaista se on ravintoarvoltaan. Jälkimmäiset tiedot näen pakkauksesta heti.

Energiaa on vaikea käsittää

Ihmisten on vaikea hahmottaa omaa hiilijalanjälkeään, koska energiankulutusta ja päästöjä on todella hankalaa konkretisoida. Seuraava esimerkki jää helposti mieleen ja herättää ajatuksia.

Yöpöydän valo voi joskus unohtua päälle työpäivän ajaksi. Kotiin palattuasi menet ehkä seuraavan kerran makuuhuoneeseen vasta, kun on aika käydä nukkumaan. Tässä vaiheessa lamppu on palanut yhtäjaksoisesti jopa 16 tuntia. Watteja on kulunut hurja määrä, mutta harva tietää, mitä se tarkoittaa. Tuottaaksesi saman energiamäärän, jonka lamppu on kuluttanut, sinun pitäisi työntää henkilöautoa viisi kilometriä 40 kilometrin tuntinopeudella.

Jos jokainen meistä ottaisi tavakseen miettiä omaa hiilijalanjälkeään, saisimme paljon aikaan. Ehdoton ei tarvitse olla, mutta kaikilla on varmasti varaa hienosäätää omaa toimintaansa.

Bruce Oreck

Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs, Executive in Residence at Aalto University

Paras paikka elää -lähettiläs