Vinkkejä työnhakuun


Tiedämme, että (kesä)työnhaku voi toisinaan olla aika rankkakin. Kesätyöpaikkoihin on usein paljon hakijoita, eikä hakijoilla aina ole kovinkaan paljon aiempaa kokemusta. Hakemiseen kannattaa kuitenkin jonkin verran panostaa, sillä harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin.

Sähköisen hakulomakkeen täyttö

Kysymme hakulomakkeella tietoja, joiden uskomme olevan oleellisia avoimen tehtävän kannalta. Tietojen huolellinen täyttö kannattaa, eli vaikka tietojen täydennys tuntuisi työläältä, se antaa vaikutelman, että olet todella kiinnostunut avoimesta tehtävästämme.

Mikäli olet liittänyt hakemukseesi CV:n, ei kaikkia työkokemuksia tai koulutuksia tarvitse täyttää hakulomakkeelle. Kannattaa kuitenkin lisätä sähköiselle hakulomakkeelle tehtävän kannalta oleellisimmat tiedot.

Mitä kannattaa kirjoittaa hakemukselle

Hakemukselle ei tarvitse kirjoittaa pienoisromaania osoittaakseen kiinnostuksen ja motivaation avointa paikkaa kohtaan. Kirjoita hakemukselle työtehtävän kannalta oleellisista asioista. Tuo hakemuksella selvästi esiin sen, miksi juuri sinut pitäisi kutsua haastatteluun. Joskus omista vahvuuksista kertominen voi tuntua hankalalta, varsinkin jos kokemusta ei ole vielä kertynyt kovin paljoa. Omista taidoista kannattaa keskustella kaverien, sukulaisten tai muiden läheisten kanssa. Myös esimerkkien kertominen kannattaa.

Muista, että hyvin ja kattavasti täytetty sähköinen hakulomake on jo osoitus siitä, miten kiinnostunut olet avoimesta tehtävästä. Jos työpaikkailmoituksessa on esitetty kysymyksiä tai edellytyksiä työtehtävään liittyen, tuo näihin liittyvät asiat esiin myös hakemuksessasi. Jos esimerkiksi tehtävään palkattavalta henkilöltä edellytetään mahdollisuutta joustavaan liikkumiseen toimialueella ja sinulta löytyy ajokortti sekä auto, tämä kannattaa tuoda esiin tekstissä.

Jos haluat, saa persoonasi näkyä myös hakemuksella tai CV:ssä. Emme kuitenkaan valitse henkilöitä jatkoon hienoimman ansioluettelon perusteella, joten siitä ei tarvitse stressata. Keskity hakemuksessa ja CV:ssä selkeyteen.

Muista oikeinkirjoitus

Sinun ei tarvitse olla kympin oppilas äidinkielessä, mutta pidäthän perussäännöt mielessä. Hakemukselle kannattaa kirjoittaa kokonaisia selkeitä lauseita. Tarkista myös ennen hakemuksen lähettämistä, että olet kirjoittanut nimesi ja yhteystietosi oikein.

Suosittelijat

Työnhaussa on hyvä olla suosittelijoita, jotka kertovat meille millainen työntekijä sinä olisit. Useinkaan oma perheenjäsen ei ole paras suosittelija, mutta esimerkiksi harrastuksista tai koulusta suosittelija voi löytyä. Työelämässä suosittelijoita tarvitaan aina, joten niitä kannattaa rohkeasti pyytää. Suositteluun tarvitaan aina suosittelijan lupa, mutta moni suostuu kyllä mielellään. Mikäli sinulla on suosittelijoita, kannattaa heidän tietonsa tuoda esiin joko hakulomakkeella tai CV:ssä. Soitamme heille, jos rekrytointiprosessi etenee.

 Tekoälyn käyttö hakemustekstiä tehdessä

Tekoälyn kanssa voi aivan hyvin jutella haettavasta työpaikasta tai vaikkapa siitä, miten omista vahvuuksista voisi parhaiten kertoa. Tekoälyn tekemä teksti voi näin toimia hyvänä inspiraationa ja tukena. Jos hyödynnät tekoälyä, muista lukea sen tuottama teksti ja muokkaa sitä itsesi näköiseksi ja on totuudenmukainen.

Vinkit videohaastatteluun

Suunnittele videohaastatteluvastaukset

Pääset tutustumaan videohaastattelukysymyksiin etukäteen, eli videovastausta ei ole välttämätöntä kuvata heti. Kannattaa siis tutustua rauhassa haastattelukysymyksiin ja pohtia vastauksia etukäteen. Kuuntele myös huolellisesti ohjeistukset mm. videovastausten pituudesta.

Suunnittele vastausten sisältöä esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla, mutta muotoile vastaukset omin sanoin videolla. Ei haittaa, vaikka sanat menisivät jossain kohtaa hieman sekaisin, niin menee välillä töissäkin! Tärkeintä on, että pääsemme tutustumaan sinuun hieman paremmin.

Aloita rohkeasti kuvaamaan

Videohaastattelun etuna on, että voit kuvata vastausvideon niin monta kertaa kuin haluat. Tämä mahdollistaa muun muassa eri asetusten, esimerkiksi äänen, tarkistamisen. Kannattaa kiinnittää myös huomiota kuvakulmaan ja pyrkiä kuvaamaan niin, että kamera on omien kasvojen tasolla. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomioita riittävään valaistukseen.

Videolla sanottavia asioita ei kuitenkaan kannata viilata liikaa. Aloita vain rohkeasti kuvaaminen jo lyhyen harjoittelun jälkeen. Tällöin videosta tulee luonnollisempi ja videolla puhuminen muuttuu rennommaksi. Kuvattuasi vastauksen katso video läpi ja pohdi, muistithan sanoa kaiken oleellisen. Lisäksi tarkista, että videon pituus on annetun ohjeistuksen mukainen.

Unohda liika kriittisyys

Suosittelemme kuvaamaan videovastaukset kerralla valmiiksi. Videolla ei tarvitse olla välttämättä kaikkein ulospäinsuuntautunein, jos et sitä oikeassa elämässäkään ole. Pääasia on, että näemme ja kuulemme videolta aidon kiinnostuksen ja motivaation avointa tehtävää kohtaan. Pidäthän myös mielessäsi, että vastausten ei tarvitse olla täydellisiä; älä siis murehdi, jos puheessasi tulee pieni pohdintatauko. Tällaiset asiat tekevät vain videosta luonnollisemman.